Bästa spänningen på svenska 2024

Vi är framme vid den tid på året då det är dags att summera årets svenska bokutgivning och inom spänningsområdet är det Svenska Deckarakademin som har den bästa överblicken. Akademin delar årligen ut priser i olika klasser: Bästa svenska kriminalroman, Bästa debut, Bästa översatta och Spårhunden (barn- och ungdomsböcker). Dessutom finns ett antal specialpriser som inte delas ut varje år. Akademin har publicerat sina nomineringar för de fyra årliga klasserna och vinnarna offentliggörs under en ceremoni i Svenska Deckarbiblioteket i Eskilstuna 1 december. Men även om det bakom allt detta finnas en omfattande och seriös juryprocess är det här en bedömningssport som öppnar för olika synpunkter; finns det kanske titlar som under- eller övervärderats? Om det kan vi alla ha synpunkter och det har jag naturligtvis. I vilket fall som helst är detta en perfekt guide för den som söker tips för årets julklappsböcker eller för egen läsning.

Här kommer akademins nomineringar inom fyra klasser samt en del kompletterande synpunkter. Titlarna länkar till Kapprakts texter om böckerna och i vissa fall länkar författarnamnen till presentationer..

Årets bästa svenska kriminalroman

Magnus Montelius Foto Attila Ozse

Svenska Deckarakademin har nominerat följande fem titlar:

Ett alldeles utmärkt val enligt min mening, alla fem är riktigt bra böcker, mitt hjärta klappar mest för Gränsen; Magnus Montelius är oöverträffad i landet när det gäller thrillers inom spioneri och politik, hade han bara varit något mer produktiv hade han varit ett betydligt större namn internationellt, och Skaparen; det är fantastisk att se hur två mycket erfarna författare, och vänner, kan skapa något helt nytt när förenar sina krafter, lustfyllt intelligent metaspänning på högsta nivå. Det har kommit ut mycket bra i år och jag vill passa på att nämna några som också hade kunnat finnas med bland nomineringarna: Flickorna och Mörkret av Camilla Grebe, Bergets drottning av Victor Pavic Lundberg, Fly av Anders Roslund, Ö av Sara Bergmark Elfgren och Rostskogen av Anders de la Motte.

Årets bästa svenska spänningsdebut

William Älgebrink Foto Carl-Johan Utsi

Svenska Deckarakademin har nominerat följande tre:

Här förstår jag inte riktigt Treriksdödens plats på listan. Läste när den kom ut i oktober men har inte skrivit om den. Att jag inte prioriterade den berodde bland annat på att den innehåller en sorts humor som inte fungerade för mig; jag hittade inget intressant att skriva om den. Men akademins jury har uppenbarligen sett värden som jag missat. De andra två hör absolut hemma i toppen bland årets bästa debuter. Det gör, enligt min mening, också Fasad av paret Hurtig Wagrell och Förtjänst och skicklighet av Monica Nebelius Lüning. Självklar vinnare i år är William Älgebrink för sin mycket originella debutroman.

Bästa översatta

Anne Holt Foto Anna-Lena Ahlström

Deckarakademin har nominerat följande fem:

  • David Baldacci: Processen (A Calamity of Souls, översättning John-Henri Holmberg. Bokfabriken)
  • Rachel Caine: Blodsband (Wolfhunter River, översättning Susanne Nobel. Forum)
  • Anne Holt: Tolv otämjda hästar (Tolv utemte hester, översättning Barbro Lagergren. Piratförlaget)
  • Louise Penny: En bättre man (A Better Man, översättning Carla Wiberg. Modernista)
  • Tracy Sierra: Mamma kommer snart (Nightwatching, översättning Christina Mansicka. Forum)

I min läsning prioriterar jag generellt svenska författare, så jag har egentligen ingen riktigt bra överblick när det gäller de översatta. Men Anne Holts Tolv otämjda hästar är lysande, för den fick författaren, för andra gången, Rivertonpriset, det mest prestigefyllda i Norge, och kanske är det dags även för motsvarande i Sverige? Två andra som är värda att nämna: Danska Katrine Engberg är svåröverträffad på flera plan vilket hon i år visade med Det brinnande bladet, starten på en ny serie. Den svenska titeln Hatets hjärta är kanske inte optimal men Dennis Lehanes nya är urstark om en kvinnas omprövning av sig själv.

Spårhunden

Svenska Deckarakademin har nominerat tre barn- och ungdomsdeckare till priset Spårhunden:

  • Petrus Dahlin och Magnus Jonason illustrationer: Den osynlige (Rabén & Sjögren)
  • Martin Widmark och Helena Willis illustrationer: Rymdmysteriet (Bonnier Carlsen)
  • Johan Anderblad och Henrik Jonsson illustrationer: Den mystiske mannen av (Hegas)

Jag är övertygad om att det är bra nomineringar men har varken kunskaper eller kommentarer.

Anders Kapp, 2024-11-15

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait