Stor final för De Aderton

Med Den sista akten, som kommer ut i dag, sätter Anton Berg punkt för sin uppmärksammade trilogi De Aderton; det är grand final i konspirationsbranschen. Hemliga maktsällskap med lång historik är tacksamma och populära teman för spännande fiktion men Berg utvecklar det bättre än de flesta. De Aderton förknippar de flesta av oss Svenska Akademien som bildades av Gustav III på det sena sjuttonhundratalet men det här handlar om en helt annan, men samtida, organisation som skapades med syftet att skydda Sverige från de värsta av de påhitt som kungen kom med, kanske till och med var ansvariga för kungamordet, mycket senare Palmemordet och mycket annat som hänt under alla de år som gått sedan bildandet. Organisationen har fortsatt att existera som ett hemligt maktcentrum där medlemskapet ofta går i arv från far till son, inga kvinnor finns med, men det är få som tror på trilogins huvudperson, journalisten Axel Sköld, när han försöker avslöja det hemliga sällskapet i sin podcast. Det är knappast att spoila genom att konstatera att hjälten Axel i trilogins sista del lyckas med sitt uppsåt på ett riktigt dramatiskt sätt, någon annan avslutning är ju faktiskt inte möjlig, men resan dit är späckad med överraskande läsglädje.

Redan på första sidorna blir jag riktigt läsarglad; författaren inleder nu med två kortfattade resuméer som på ett alldeles utmärkt sätt uppdaterar oss kring vad som hänt i de två tidigare delarna. Det är något som alla serieskrivande författare borde lära sig av, det fungerar så mycket bättre än att bygga in tillbakablickar i den nya texten, den teknik som de flesta tillämpar.

De Aderton hade sitt huvudkontor på Strömsborg (mellan Centralbron och Vasabron i Stockholm) men sedan det avslöjades sprängde man hela byggnaden för att förstöra all information. Men Axel lyckades rädda några gamla magnetband därifrån och i den nya bokens inledning har han med hjälp av Tekniska museet fått tillgång till en gammal stordator som faktiskt kan läsa banden. Axel lyckas också få hjälp med att tolka de hemligheter som finns på banden, här finns avgörande bevis för saker som hänt tidigare men också hemligheter som kanske fortfarande kan vara aktuella.

Utöver Axel får vi också återse en del andra intressanta karaktärer som författaren befolkat denna historia med. Här finns Axels ungdomskärlek Lova Magnusson som numera är en ledande politiker för Miljöpartiet, hon har nu avancerat till statsminister. Hennes pappa. KC Magnusson, hade en gång i tiden en viktig och hemlig roll hos Datasaab med kopplingar till de avslöjanden som Axel arbetar med och det finns en del annat som gör henne sårbar för påtryckningar. Men nog finns attraktionen mellan Lova och Axel kvar …

Här finns konstprofessor Vilhelm Skrak, en stor, fet och egensinnig farbror som kan allt om allt och som bakom sin stöddighet har ett hjärta av guld. Här finns poliskommissarie Karolina Palm, smart och skicklig som gärna går egna vägar och har en speciell relation till Axel. Här finns hans goda vän och kollega Stina Forss med sin son David, ett funkisbarn utan tydlig diagnos som har sina speciella utmaningar men som också är god vän med både Axel och Vilhelm. Davids pappa Fredrik försvann direkt när han fick veta att han fått ett konstigt barn, har varit borta i alla år, men dyker plötsligt upp för att starta en vårdnadstvist i rätten, uppenbarligen stödd av någon med stora resurser.

Det finns många fler, genomgående särpräglade och underhållande karaktärer, många av dem värda läsarkärlek, men för de flesta, särskilt för oss som har funkisbarn i vår närhet, tror jag att David älskas mest av alla; det är en karaktär som författaren inspirerats till av sin egen son.

Parallellt med karaktärerna på den goda sidan får vi också följa de onda; ledningen för De Aderton och de skurkar som de anlitar. De har bland mycket annat viktiga och aktuella strategiska överväganden; i bakgrunden till Rysslands anfallskrig mot Ukraina, som naturligtvis dominerar de internationella nyheterna, är det uppenbart att Kina växer ut till den ledande supermakten i världen och frågan är hur Sverige ska associera sig på nya sätt till denna supermakt?

Bland all information som Axel får fram finns mycket som tyder på Sverige har varit involverat i en känslig kärnvapenoperation med kodnamnet Mjolnir (en annan stavning av Tors mäktiga hammare Mjölner). Möjligen är operationen fortfarande aktiv. Innan Axel hinner få informationen bekräftad dör hans viktigaste källa i ett bombdåd.

Det finns mycket som händer på vägen mot den dramatiska upplösningen.

Det finns en återkommande problematik med subgenren konspirationsthrillers, men det skrev jag om i texten om den förra delen i trilogin och ska inte upprepa det nu; Berg fortsätter att skickligt navigera sig förbi de faror som finns.

Trilogier har ofta en generell utmaning: för ettan och trean finns så tydliga uppgifter, utöver den avslutade historia som varje bok ska innehålla ska ettan starta och trean avsluta trilogins längre berättelse. Tvåan kan lätt bli en mindre intressant transportsträcka, en svacka i serien. Ett tydligt och ovanligt undantag var Niklas Natt och Dags svarta och underbara trilogi om det sena sjuttonhundratalets Stockholm där tvåan, 1794, faktiskt var trilogins höjdpunkt. Jag tror att Anton Berg upprepar den bedriften; alla tre delarna är mycket läsvärda men för mig var tvåan, Trohetseden, allra bäst på det som glittrar mest i dessa texter: författarens ovanliga skicklighet när det gäller att researcha fram detaljer om verkliga fenomen för att försiktigt och varsamt vrida om denna verklighet till imponerande fiktion.

Författaren har all anledning att känna sig stolt över sin nu avslutade trilogi och vi läsare har all anledning att känna oss tacksamma för den underhållning han bjuder oss på. Har du inte läst de tidigare delarna är trilogin ett bra tips till årets semesterläsning.

Författaren

Anton Berg, född 1978, är författare, radioproducent och dokumentärjournalist, känd och prisbelönad för sina reportage i bland annat P3 Dokumentär. Tillsammans med Martin Johnson producerar han podcasten Spår, som fick stor betydelse i samband med att Kaj Linna friades efter 13 år i fängelse. Podcasten fick 2017 fick Det lite större journalistpriset. De två har också arbetat med skapandet av dokumentärserien Knutby: I blind tro som släpptes på HBO våren 2021.

Han debuterade skönlitterärt med De Aderton 2018, första delen av en trilogi som nu avslutas med Den sista akten. Serien är såld till flera länder (vilka är svårt att få information om, agenturen har en av de sämsta webbplatser jag mött på senare år).

Anders Kapp, 2023-04-18

Bokfakta

  • Titel: Den sista akten.
  • Författare: Anton Berg.
  • Utgivningsdag: 2023-04-18.
  • Förlag: Bookmark.
  • Antal sidor: 362.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait