Imponerande spänning med klass

Annika Alm är ingen debutant, hon har kommit ut med två böcker tidigare, men En bättre plats, som kommer ut i dag, är den första som ges ut som inbunden bok på papper. Åldrande uteliggaren Birgitta ”Bibbi” Karlsson har hittat en fristad över sommaren i ett vindskydd vid havet på Lidingö, alldeles nedanför en flott kursgård. En tidig augustimorgon, efter en överdådig fest med många näringslivstoppar på kursgården, hittar hon en död fjortonårig flicka på klipporna nedanför terrassen, festklädd men nu söndertrasad. Från den upptakten krävs det inget geni till läsare för att gissa i vilken riktning denna berättelse är på väg. Temat med våldsamma klassklyftor och utnyttjande av unga är inte nytt men den här författaren har sitt sätt att berätta historien. Utöver en välskriven text och en drabbande samhällskritik har hon också skrivit fram en stark återkommande huvudperson i form av kriminalinspektör Mikaela ”Micky” Friis, gruppledare för Nackapolisens avdelning för grova brott i skärgården. Hon är drygt femtio, skicklig polis, tuff med en ibland hård jargong men samtidigt med hjärtat på rätta stället. Hon dricker alldeles för mycket, vilket hon vägrar inse, och förstår inte varför vuxne sonen Gustav inte vill ha någon kontakt med henne, varför hon nästan aldrig får träffa sitt barnbarn Albin. Visst ingår en del schabloner i konstruktionen men det fungerar märkvärdigt bra ändå.

Berättartekniken gjorde mig inledningsvis en smula nervös. Det är vanligt att spänningsromaner berättas ur olika perspektiv, parallella skeenden som så småningom vävs samman, men att göra strukturen femdelad förefaller överdrivet komplext; det blir lätt något där läsaren så småningom kommer att gå vilse, tappa tråden och därmed läslusten. Men det fixar sig, hon håller samman konstruktionen riktigt väl. Låt oss ta de olika delarna.

En har naturligtvis huvudpersonen Micky i centrum. Hon bor själv i ett före detta fritidshus som hennes farfar byggde för länge sedan och som senast gått i arv till henne och hennes syster. Hon köpte ut systern och lånen som det krävde, läget är numera exklusivt vid havet, plågar hennes ekonomi. Men hon älskar sitt hus. Nästan varje morgon, även när det är för kallt för de flesta, kastar hon sig från klipporna ut i havet för en simtur som rensar hjärnan efter gårdagen som nästan alltid innehållit ett glas för mycket. Den starten på dagen ger henne energi för jobbet där hon under lång tid haft äldre Sven Ulvesson som närmaste parhäst, en kollega som också blivit hennes vän och som hon respekterat mycket. Efter hans stroke blir det nu i stället nya och unga Leila Feidhani som mer ser ut och beter sig som en fisförnäm jurist än en polis och Micky är väldigt skeptisk. Men Leila visar sig ha oväntade sidor och det blir de två som finns i centrum av utredningen om den unga flickans död; tillsammans med flera andra kolleger förstås, en grupp av väl komponerade karaktärer.

I ett annat perspektiv finns Bibbi i centrum som bär på en hemlighet från fyndet av den döda flickan. Vi får lära känna henne och många andra hemlösa samt de olika delar av samhället som de möter i den ständiga kampen för den dagliga överlevnaden. De hemlösas perspektiv tillför mycket för denna berättelse.

Motsatsen, överklassperspektivet, bärs främst av Beata Wallberg som arbetar för ett av landets mest framgångsrika börsbolag inom vård och omsorg, Empatica. VDn Fredrik Bladh utser henne till chef för ett nytt bemanningsföretag inom koncernen, ett stort steg i karriären. Flera i ledningen känner varandra sedan länge, en del ända från den exklusiva internatskolan och andra från Handelshögskolan i Stockholm. De finns med alla med på den exklusiva smokingfesten på Lidingö. Det gör också hennes goda vän Charlotte Svensson som för tillfället bor hos Beata under tiden hennes egen flotta lägenhet renoveras. Charlotte driver med framgång den nya insamlingsorganisationen Hundra procent som ska ge stöd till unga människor med psykisk ohälsa. Beata är ambitiös och när hon börjar läsa in sig för det nya jobbet hittar hon en del konstigheter, problem som hon kanske inte borde ha hittat. Överklassgrupperingen skildras mycket träffande och inte sällan skrattretande.

Den unga flickan visar sig vara Elsa Lundström som avvikit från HVB-hemmet Hjärtat som ligger söder om Farsta och som är inriktat på flickor med psykosociala problem eller neuropsykiatriska funktionsvariationer. I texten får vi möta en del av flickorna som är intagna där, särskilt Tindra Wiklund och Tanesha ”Smulan” Keita, som i återkommande kapitel bidrar med sina perspektiv. Hjärtat är en av många institutioner som drivs av Empatica.

Det femte perspektivet startar längre tillbaka i tiden och när det börjar möter vi ett då sexårigt barn som lever med sin framgångsrika mamma, fotomodellen Lita, en mamma som vill ha mycket av livet men som absolut inte vill vara mamma. Det är ett barn som far illa och det blir allt annat än bättre under åren som går, år som vi då och då får besöka i egna kapitel.

Dessa fem perspektiv vävs skickligt samman kring frågorna om vad som egentligen hände Elsa och på vägen finns en välformulerad kritik av dagens samhälle. Trots att boken är rätt lång, drygt femhundra sidor, håller författaren uppe vår läslust hela vägen. Det är mycket som händer i Mickys liv under den månad som nutidsberättelsen pågår, med en sorts epilog en månad senare, och jag antar att det är det som är den tänkta seriens långa berättelse. Dessa Micky-delar balanseras väl mot det aktuella fallets olika skeenden och avslutas dessutom med en rejäl cliffhanger inför nästa bok. Det här är överraskande imponerande och möjligen finns delar av förklaringen i att författaren börjat ge ut böcker i en för branschen ovanligt mogen ålder, vilket säkert bidrar till perspektiv som skiljer sig en del från det som är mest mainstream bland nya svenska spänningsförfattare.

Författaren

Annika Alm är född 1952, uppväxt på Lidingö utanför Stockholm där hon fortfarande bor. Hon har tidigare kommit ut med Vingklippt och Ohyra (endast ljud- och e-böcker) som bägge är utgivna 2020, som bägge har kriminalinspektör Ingela Lund som huvudperson och som bägge handlar en hel del om utsatta barn. Det temat återkommer också i En bättre plats som är första delen i en planerad ny serie.

Anders Kapp, 2022-09-07

Bokfakta

  • Titel: En bättre plats.
  • Författare: Annika Alm.
  • Utgivningsdag: 2022-09-07.
  • Förlag: Bazar.
  • Antal sidor: 528.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait