Anna Tell har en omfattande erfarenhet som militär på Balkan och i Afghanistan, samt som polis i Stockholm. Det är en bakgrund som hon använder för att skapa stor trovärdighet i sitt författarskap. Nyligen kom hon ut med sin fjärde bok, Det sanningen döljer som är starten på en ny serie.
Anna Tell är född 1975 i Värmland och bor i dag utanför Stockholm med man och två barn.
Efter skolan gjorde hon 15 månaders värnplikt som vagnschef på stridsfordon, där hon var den enda kvinnan. Så har det fortsatt, hon har stor vana vid att arbeta i mycket mansdominerade miljöer.
Direkt efter värnplikten åkte hon till en FN-tjänstgöring i Bosnien och efter en period i Sverige blev det en längre militär utlandstjänstgöring i Kosovo så hon har stor erfarenhet av Balkan. I Kosovo var hon en del av den NATO-ledda styrkan KFOR som hade i uppdrag att upprätthålla fred och säkerhet.
Mellanperioden i Sverige ägnade hon åt Polishögskolan och efter den andra perioden på Balkan utbildade hos sig också till statsvetare. Hon började arbeta som polis, bland annat på narkotikaspan i Stockholm och hann bland annat med att bli svensk mästare i bänkpress innan det 2008 blev dags för utlandstjänstgöring igen, den här gången som major i Afghanistan.
Det var under tiden i Afghanistan som idén till hennes första bok föddes.
– Jag insåg att om jag någon gång ska skriva en bok så skulle den utspela sig i Afghanistan. Kontexten är i princip magisk och landet har en stor dragningskraft på mig. Det är fascinerande med sin historia, kontrasterna mellan rikedom och fattigdom, extrem hetta och kalla vintrar. I Kabul finns det lyxhotell med kostymklädda män som fattar beslut om landets framtid, på gatorna utanför sitter burkaklädda kvinnor och tigger, berättade Anna Tell när hon debuterade med uppmärksammade actionthrillern Fyra dagar i Kabul sommaren 2017.
Efter Afghanistan har hon arbetat som polis i Stockholm, bland annat som kriminalkommissarie och skrivit på fritiden. Det var rätt naturligt för henne att använda erfarenheterna från Balkan till den andra boken, Med ont fördrivas, som kom ut 2019 och där handlingen är förlagd till Kosovo och Sverige.
Huvudpersonen i hennes böcker heter Amanda Lund, operatör och förhandlare vid Nationella Insatsstyrkan. Det finns en hel del uppenbara likheter mellan henne och hennes skapare. Anna Tell menar ändå att det finns en hel del skillnader.
– Amanda är en fiktiv karaktär. Hon jobbar vid Nationella Insatsstyrkan och där finns fortfarande inga kvinnor. Hon rör sig i en mansdominerad miljö inom polisen och försvarsmakten och där finns det naturligtvis likheter mellan mig och Amanda, säger hon.
Delvis är Amanda Lund resultatet av att Anna Tell saknade kvinnliga actionhjältar när hon var liten. Den enda orädda kvinnliga karaktären i barndomens serietidningar var Modesty Blaise, men hon var ju också ett sexobjekt.
Amanda Lund är äventyrslysten och riskbenägen, hon fungerar som bäst i områden som är präglade av krig och konflikt men hon är samtidigt en vanlig kvinna. Hon är absolut ingen av alla dessa trasiga hjältar som finns i spänningslitteraturen. För Anna Tell är en viktig beståndsdel i böckerna balansgången mellan det vanliga livet och det ovanliga, och mycket krävande, jobbet med alla utmaningar det innebär.
Hennes tredje bok, Norr om Beirut, kom ut i slutet av 2020 och utspelar sig i Stockholm och Libanon men handlar också om en ung kvinnas mödosamma flyktresa från Afghanistan som efter många månader slutar i Sverige.
Det blev också slutet på serien om Amanda Lund. 2023 kom Det sanningen döljer, starten på en serie med Hedvig Lilja i huvudrollen, också det en rätt tuff kvinna.
Böckerna har hittills sålts till fyra andra länder: Tyskland, Polen, Tjeckien och Estland. Filmrättigheterna har sålts till svenska bolaget Anagram.
Anders Kapp, 2019-09-18 (uppdaterad 2023-05-31)
Mer information
- Kapprakt om Det sanningen döljer.
- Kapprakt om Norr om Beirut
- Kapprakt om Med ont fördrivas