Stark thriller om reella samhällshot

Andreas Normans nya thriller Svart sol går nu som sommarföljetong i Dagens Nyheter men kom också ut som bok i förrgår. Det är hans tredje politiska thriller med den svenska underrättelseagenten Bente Jensen i huvudrollen och den här gången är det högerextremismen som är huvudtemat. Det är spännande, det är välskrivet och framför allt är det också trovärdigt i behandlingen av högst reella hot i dagens samhälle. Han är en stark företrädare för en genre som inte varit så stor i Sverige men som är på tydlig uppgång, kanske för att det är en bra form för att behandla viktiga samhällsförändringar. I går skev jag om Catherine Beltons bok Putins krets och jag känner en del kopplingar även om det är en fackbok. Bland mycket annat är den ett uppslagsverk för idéer till nya politiska thrillers med internationella kopplingar. Jag blir inte alls ledsen om just Andreas Norman skriver några av dem.

Boken har en riktigt snygg inledning med en desperat kvinna som blir tvångsintagen på Mälarsjukhusets psykiatriska avdelning. Hon gör våldsamt motstånd när hon blir nedtagen, försöker förklara att hon är infiltratör, att hon måste släppas fri för att förhindra ett terrordåd mot den svenska statsledningen. Ansvarige läkaren Armin Davani bedömer henne som en yrande psykotisk kvinna med paranoida vanföreställningar och med hjälp av fyra poliser lyckas de bälta och söva henne. Det är en snygg bild av den svenska aningslösheten, ingen av de inblandade kan föreställa sig att hon kanske säger precis som det är. Det är också berättartekniskt intelligent; vi hamnar direkt i en dramatisk situation och undrar naturligtvis vad som hänt innan, hur den situationen kunde uppstå, och det får vi också veta när berättelsen tar ett steg tillbaka i tiden, från juni 2020 till mars samma år.

Vi får återse den återkommande huvudpersonen Bente Jensen, en ensamstående medelålders mamma som bor med sjuttonårige Rasmus i en liten trea i centrala Stockholm; Rasmus storebror Daniel har flyttat hemifrån och läser nu på Sorbonne i Frankrike. Henna mamma Birgitta är sjuttiosex, pigg och oerhört aktiv med allt möjligt annat och har inte tid att vara något stöd i Bentes krångliga vardag. Rasmus bor ibland också hos sin pappa Fredrik som numera är tillsammans med vackra Prudence som Rasmus verkligen gillar. Bente har en rätt ansträngd relation till sitt ex. Hela porträttet av Bente är mycket väl genomfört och genomgående är en av författaren styrkor att kunna skriva fram levande komplexa människor med komplexa relationer.

Hon har jobbat länge inom säkerhetspolisen, var under fem år chef för sektionen för särskild inhämtning i Bryssel; hade ett bra villaliv där med Fredrik och sönerna som sprack när Fredrik efter arton års äktenskap hittade någon annan. Det var tre år sedan, de skildes och flyttade tillbaka till Sverige med en helt annan sorts vardag. På jobbet är Bente numera senior analytiker på författningsskyddet med ansvar för att analysera vit makt-världen.

Kollegerna på jobbet, bland andra biträdande chefen Roland Hamrén, personalchefen Gustaf Kempell, källdrivaren Hassan och Bogdana Tesanovic, som är operativ chef för författningsskyddet, växer också fram som intressanta människor med olika agendor och ibland ansträngda relationer. Det märks att författaren har hög kunskap om denna typ av miljöer, inte minst deras relationer till den politiska makten. De hot som Bente sysslar med, högerextremismen, har svårt att konkurrera med andra områden som prioriteras högre, budgetnedskärningar hotar.

Precis som författaren själv har Bente delvis växt upp i Bromma och kommer ihåg aktiviteterna från BSS, Bevara Sverige Svenskt, och VAM, Vitt Ariskt Motstånd under gymnasietiden. Det är också bakgrunden till varför författaren denna gång valt att använda just högerextremismen som huvudtema för denna bok; vad hände med dessa extremister från ungdomen, många av dem har säkert kvar sina åsikter samtidigt som fasaderna polerats under åren. Just det perspektivet; hur åsikterna hos små grupper av extrema galningar för några decennier sedan kunde bli salongsfähiga och i så stor utsträckning skulle komma att påverka så stora delar av politik och samhälle i Sverige (och många andra länder) är en av de mest intressanta delarna av boken och skulle kanske ha kunnat utvecklas mer. Arbetet som Bente och hennes analytiker bedriver för att ta reda på vad som händer i den högerextrema världen är mycket initierat och trovärdigt skildrat. Att han också använder en hel del verkliga detaljer bidrar ytterligare till den höga trovärdigheten.

Privat är Cilla Bentes bästa vän och hon tjatar på henne att hon måste ut och dejta, träffa någon igen, hon är ändå bara fyrtioåtta och kan inte fortsätta att vara ensam hela tiden. Mycket motvilligt testar hon Tinder och hon träffar Erik Dahlström, de kände faktiskt varandra mycket ytligt på gymnasietiden. Han är en mycket attraktiv man, levt rätt länge i London men nyligen flyttat tillbaka till Stockholm, framgångsrik managementkonsult på hög nivå med inriktning mot kommunikation. Bente berättar om sig själv, kan inte berätta om sitt egentliga jobb, väljer en historia som hon använt tidigare, att hon drivit ett IT-företag som hon sålt för mycket pengar, en historia som är rätt hållbar om nu någon skulle vilja granska den.

Erik arbetar just nu med etableringen av en ny PR-byrå med höga internationella ambitioner och det gör han tillsammans med syskonen Jessica och Carl-Magnus ”Mange” von Hantzov som är mycket rika och framgångsrika. Byrån heter Agora Communications och ett av de första uppdragen är en kampanj för Sverigedemokraterna. Riktigt varför författaren valt just ordet agora för företagsnamnet förstår jag inte riktigt. Det är ett grekiskt ord, översätts ofta till torg men står för mycket mer än så; står för ett forum för öppna samtal med jämlikar i syfte att komma fram till kloka lösningar. På svenska har ordet nästan uteslutande använts i vänstersammanhang, vilket det ju inte handlar om här. Eller så är det kanske just därför han använder ordet; ett sätt att skapa en snygg och falsk fasad? Bente blir i alla fall indragen en del i verksamheten.

På jobbet kommer alltmer oroande information om ett kommande attentat och möjligen finns det utländska kopplingar. De har en infiltratör i en del av den misstänkta miljön och hamnar i kris när han dödas. Den enda som kan ersätta honom är Bente; hon kan hela ärendet och har erfarenhet från liknande jobb tidigare så även om hon sedan länge lämnat den typen av operativa insatser blir det ändå hon som går in i en farlig roll.

Berättelsen rullar på, spänningsnivån höjs, svänger då och då åt oväntade håll på vägen mot en dramatisk upplösning som delvis innehåller starka scener, man kan se en kommande actionfilm i huvudet.

Det här riktigt välskriven spänning inom ett område som inte varit så stort i Sverige, men politiska thrillers med internationella kopplingar är en subgenre på tydlig uppgång och Andreas Norman är en skicklig företrädare för denna inriktning med hög kompetens om ämnet kombinerat med hög förmåga inom berättarteknik, spänningsintrig och inte minst när det gäller att skapa levande människor som det är intressant att följa. Jag är ingen vän av att alltför snabbt komma ut med många böcker men tre delar på åtta år är kanske väl långsamt för att etablera en stark förankring hos läsarna. Sveriges John le Carré säger hans agent på hemsidan vilket är en klar överdrift, men han har många skrivarår framför sig och är absolut på väg i rätt riktning!

Författaren

Andreas Norman är född 1972 och växte upp i både Sverige och Tyskland. Han hade tidiga författardrömmar och debuterade som poet 1996. 2002 inledde han en karriär inom UD, bland annat inom Mellanöstern-Nordafrikaenheten och på posteringar i Baltikum och på västra Balkan. Han arbetade också på säkerhetspolitiska enhetens terroristbekämpningsgrupp och i det arbetet ingick nära kontakter med andra länders underrättelsetjänster i ansträngningarna att förhindra terrorism. 2012 sa han upp sig från UD, var en tid bosatt i Malmö men bor i dag i Stockholm med sin fru och deras dotter.

Erfarenheterna från hemliga internationella underrättelsevärlden inspirerade till den första thrillern med Bente Jensen som huvudperson. Den kom ut 2013 och nominerades till CWA International Dagger Award 2015. Sedan dess har han kommit ut med ytterligare två fristående böcker i den serien. Han har även givit ut en bok som handlar om erfarenheterna som UD-tjänsteman i Thailand efter tsunamin. Serien om Bente Jensen har sålts till åtta länder och filmrättigheterna till svenska Anagram.

Utgivna böcker

Serien om Bente Jensen
  • 2021 Svart sol (3)
  • 2017 De otrogna (2)
  • 2013 En rasande eld (1)
Övrigt
  • 2014 9,3 på Richterskalan (om arbetet som UD-tjänsteman i Thailand efter tsunamin 2004)
  • 1996 I dagarnas lutning (lyrik)

Anders Kapp, 2021-07-28

Bokfakta

  • Titel: Svart sol.
  • Författare: Andreas Norman.
  • Utgivningsdag: 2021-07-26.
  • Förlag: Bonniers.
  • Antal sidor: 410.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait