Kaos under Almedalsveckan

Jag tyckte mycket om Emmy Walts spänningsdebut med Flykt 2023 som öppnade med hundratalet koordinerade terrordåd över hela Europa, fem i Sverige, med massor av döda och ännu fler skadade. I nya Klan har hon tagit ner skalan en del till en berättelse som utspelar sig på hennes egen plats i världen, Gotland. Den äger rum en sommar under Almedalsveckan och liksom i debuten finns tematiken i främlingshat och högerextremism, alltså ämnen som är obehagligt högaktuella. Hon har en fantastisk förmåga att på många olika sätt skriva fram samtidens växande rasism på hela skalan från den vardagsrasism som dagligen drabbar så många människor hela vägen till det storskaligt organiserade, till terrorismen. För nästan alla serier använder förlagspresentationerna ordet ”fristående”, ibland är det ganska sant, ibland inte alls, och i det här fallet bör man definitivt läsa Flykt innan man läser Klan, den nya texten bygger mycket på den förra. Men läs dem gärna; utöver spännande dramatik och välskriven underhållning bjuder hon på insikter inom ett av våra värsta samhällsproblem just nu. Samtidigt som jag skrev den här texten fick jag ny info från en riktigt god vän som efter tio framgångsrika år i Sverige tvingats på flykt igen från vårt lands strukturella rasism, befinner sig just nu i ett helvete någonstans i Europa. Så den här boken passade mig riktigt bra.

Efter en prolog där en anonym person är instängd i ett brinnande hus får vi återse seriens återkommande huvudperson Mila Savic, modig och engagerad frilansjournalist som bor i Västerås tillsammans med sin man Marcus, deras tolvåriga dotter Sophia och numera också nioåriga Ahmad som blev föräldralös under flykten till Sverige i den förra boken. Mila har sina rötter i Kroatien, kom till Sverige när hon var fyra år och då fanns lillasyster Jana fortfarande i mamma Sonjas mage.

Det senaste året har varit prövande för dem efter förra sommarens traumatiska upplevelser men nu ska dessa fem åka på tre veckors semester till Gotland där Marcus har sina rötter och där han och Mila träffade varandra för sexton år sedan när Mila var på ön för ett semestervikariat som reporter. De ska bo i Marcus föräldrahem. Det är måndag 23 juni, Almedalsveckan ska precis börja och diskussionens vågor går redan höga, särskilt om högerextrema Sverige Först vars snabbt stigande opinionssiffror lett fram till att arrangörerna givit partiet utrymme under veckan, trots att det inte är ett riksdagsparti.

Ahmad har hämtat sig från förra sommarens katastrofer, växt mycket under året, är pigg och aktiv även om han fortfarande inte pratar. Han springer i förväg på vägen upp från hamnen och får syn på något konstigt; det visar vara ett stort brinnande träkors. Det kommer att bli fler.

Föräldrahemmet ligger på nordöstligaste Gotland, bortsett från en grannfastighet är det ett ensligt läge, långt till andra grannar. Under sin uppväxt tillbringade Marcus mycket tid i bägge husen, han var ensambarn men Oscar i grannuset fungerade som han storebror.

Mila träffar paret Ulrika och Anni-Frid som driver en flyktingförläggning i närheten, just nu har de ett trettiotal gäster. Hon och Ahmad lär också känna några av gästerna.

Från den förra boken återkommer också Jonas Lund, säkerhetskonsult med en trasslig familjehistorik, som också finns på Gotland där han träffar Patrik och Robert, ledare för den gotländska gruppen inom den hemliga organisationen Europeiskt motstånd. Han träffar också hela gruppen, drygt tio män: ”vi är som en stor familj … som en klan”. Sedan länge har de planerat för det som ska hända under veckan, nu får ingenting gå fel.

Marcus träffar av en tillfällighet Björn Ahlstedt, de har tidigare varit kolleger på Axelssons Grafiska och under en period nära vänner. Björn driver numera ett eget företag inom grafisk design på ön, uppenbarligen framgångsrikt. Björn och hans fru Li bjuder hem honom och Mila till en större fest kvällen därpå. De tidigare vännerna träffar varandra flera gånger, Björn erbjuder Marcus jobb på sitt företag om han vill flytta hem till Gotland på riktigt. Men hur står det egentligen till med Björns syn på världen?

Mila, Marcus, Jonas och Ahmad delar på berättarperspektivet med egna kapitel och det skapar en mycket väl fungerande berättarteknisk plattform. Det är mycket som händer under veckan, många drabbas på olika sätt, även vissa av berättelsens huvudkaraktärer. Minst sagt läsvärt!

Författaren

Emmy Walt är uppväxt på Gotland och bor där även nu tillsammans med sin familj. Hon visste redan som barn att hon ville jobba med det skrivna ordet och utbildade sig efter gymnasiet till journalist. Sedan dess har hon varit verksam skribent inom flera olika områden som nöje, teknik, livsstil och näringsliv, men även skrivit debattartiklar om aktuella samhällsämnen och bland annat belyst feministiska frågor i teknikbranschen. Idag är hon egenföretagare och frilansar bland annat som fotograf, men intresset för samhällsdebatten lever kvar och återspeglas i hennes författarskap. Debuten Flykt från 2023 tar bland annat tar upp frågor extremism, polarisering och flyktingproblematik. Den nominerades till Årets debut Crimetime Awards. I uppföljaren Klan återser vi Mila Savic, den här gången på Gotland.

Anders Kapp, 2025-04-23

Bokfakta

  • Titel: Klan.
  • Författare: Emmy Walt.
  • Utgivningsdag: 2025-04-22.
  • Förlag: Romanus & Selling.
  • Antal sidor: 393.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait