Julius Hjort har tillsammans med barndomsvännen Olof Jung kommit ut med två böcker tidigare men nya En pojke från norr är hans debut som singelskrivare. Huvudpersonen i denna historia heter Reidar Lindström, trettiosjuårig högstadielärare inom SO på fiktiva Solgårdsskolan i Sköndal i södra Stockholm där mycket av handlingen utspelar sig, något yngre än författaren själv som också arbetar som lärare. Det framgår också tydligt av texten; högstadiemiljön, lärarrollen, relationerna till tonårselever som inte alltid är så enkla, vare sig för sig själva eller sin omgivning, är den starkaste delen i den här texten, här finns en levande komplexitet. En av eleverna skjuts ihjäl på skolan, polisutredningen kommer inte framåt, fallet drunknar bland många andra skjutningar vilket Reidar inte kan acceptera, han börjar själv undersöka vad som hänt; privatspanare som försätter sig själva i fara är allt annat än ovanligt inom genren men det finns större problem än så.
Första kapitlet är en sorts prolog som utspelar sig torsdag 15 april 2010 i norrländsk glesbygd, en liten gård sex mil utanför Storuman, tre kilometer till närmaste granne. Vi får möta en anonym man, får veta att han blev sambo med en kvinna 2002, de fick en son 2008, men hon dog bara någon månad efter förlossningen. Han blev ensam med ett litet spädbarn, utan familj eller några nära vänner, gick in i väggen, blev sjukskriven och bestämde sig för att flytta ut till den gamla familjegården. Han trivs bra där, känner sig trygg, är rätt mycket av en enstöring, har byggt upp fungerande rutiner med sin nu tvåårige son. Något hemskt händer. Det är en väldigt vanlig inledning inom genren, kanske alltför vanlig; något hemskt händer en anonym person vilket ska väcka intresse hos läsarna för fortsättningen.
Därefter hoppar vi fram till femtonde januari 2024 då berättelsens nutidshandling inleds för att så småningom avslutas andra november samma år, på Alla helgons dag. Det är tidig måndagsmorgon i lägenheten på Lidköpingsvägen på Hammarbyhöjden i Stockholm, Reidar vaknar till en ny dag, efter frukost tar han som vanligt cykeln till jobbet på Solgårdsskolan.
Han är uppenbart en bra lärare som eleverna lyssnar på och litar på, har nära relationer till många av dem. Han tränar rätt mycket, en av få som använder det lilla gym som finns på skolan, har lockat med sig två av sina mentorselever från nian, Tim Sfakianakis och Erik Lindgren, som också tränar extra. De är killar med bra betyg och stark status på skolan. Det gäller inte för Greta Eriksson som har flera olika problem, rejält överviktig och i princip inga kompisar alls. Efter ett samtal bjuder Tim och Erik med Greta till gymlokalen för att hjälpa henne. De blir fler, bland dem Rita Touré, med bakgrund från Senegal, lokalen blir viktig, inte bara för fysisk träning. Erik får också en egen nyckel till lokalen, han vill träna extra för sig själv på kvällarna.
Utanför skolmiljön ingår Reidar i ett litet gäng som umgås en hel del. Närmast är nog Jocke, polis och hundförare med stora hunden Isidor som behöver extra träning, tenderar att bli överdrivet aggressiv. I kompisgänget ingår också Reidars kusin Mange och Olle, något äldre än de andra, överstelöjtnant inom den svenska underrättelsetjänsten.
Reidar är ensamstående, gör sina försök på Tinder men utan egentlig framgång. Men vid ett besök på folktandvården träffar han tandläkaren Carina och det kanske skulle kunna bli något.
Vi får också möta delar av Reidars familj, yngre systrarna Alva och Agnes och deras familjer, pappa Leif som närmar sig åttio, skild från Reidars gränslösa mamma. I familjen finns ett gammalt fritidshus på Granö i Stockholms skärgård där delar av handlingen utspelar sig.
En kväll kommer nyheter om en skjutning på Solgårdsskolan. Larmet kom 19.28 och det visar sig vara Erik som skjutits till döds på skolan. Det blir Henrik Ståhl, utredare på grova brott, som blir ansvarig för fallet. Tiden går utan att utredningen egentligen kommer framåt. Reidar kan inte acceptera det, pratar med Ståhl, kommer fram till att eleverna inte verkar våga prata med poliserna; kanske har han själv lättare att få kontakt med dem?
Reidars undersökningar är kärnan i denna berättelse; successivt får han fram mer information men han utsätts också för hot som eskalerar, ytterligare en elev bli beskjuten, allt blir bara värre.
Det finns delar av språket som stör mig. Det finns på den ena sidan en hel del förortssvenska som inte känns riktigt träffsäker. På andra sidan finns ibland en rätt ålderdomlig omständlighet i språket: ”Han ogillade den platsen, fritt rov som man blev för prat-törstiga kollegor vilka prompt måste sitta och verbalisera idel vardagligheter utan relevans för lyssnaren.” Och för att ta en tredje sida finns emellanåt rätt okänsligt avhuggna meningar. Som läsare kastas jag mellan olika språkliga former vilket i och för sig kan användas som medvetna medel för att förmedla någonting, men som här mest känns osäkert på ett störande sätt. En polis pratar om ”puffror med ljuddämpare” och Reidar ”fnular på att skaffa en picka” vilket inte låter som en vuxen man i nutid utan som en liten pojke för minst femtio år sedan.
Jag har sett FOMO användas som akronym för ”Fear of Missing Out” på engelska, men inte tidigare som ord i löptext på svenska: ”Reidar drabbades alltid av fomo under …”. Blir inte det onödigt svårbegripligt? Det följs av en snygg mening som är tillräcklig för att uttrycka det författaren vill säga: ”Som vore förklaringen till gatornas tomhet att alla i trakten befann sig på en fest dit han själv inte var bjuden.”
Män har sällan en ”kappa”, när plagget bärs av en man brukar vi kalla det ”rock”. ”Trots att tio år passerat väckte platsen för alltid betingelser.” Jag förstår inte vad som menas, villkor för vad? Vad är ”krumanjaner”? Dessutom en hel del andra detaljer som inte borde ha tagit sig igenom förlagets textgranskningsprocess.
Berättelsen baseras på en enda central intrigidé vilket är riskabelt, oftast är det klokt att ha några ben att stå på, inte minst eftersom denna idé är rätt enkel att gissa tidigt i handlingen. Det jag bär med mig från läsningen är främst en stark skildring av den ofta komplexa högstadiemiljön.
Författaren
Julius Hjort föddes 1982 och debuterade tillsammans med Olof Jung 2022 med boken Skipar min egen rättvisa, nominerad i kategorin bästa spänningsroman i Storytel Awards. I stormens nålsöga heter deras uppföljare till debuten. En pojke från norr är hans debut som singelförfattare. Annars arbetar han som lärare i samhällskunskap och historia och bor i Midsommarkransen i Stockholm med fru och dotter.
Anders Kapp, 2025-04-22
Bokfakta
- Titel: En pojke från norr.
- Författare: Julius Hjort.
- Utgivningsdag: 2025-04-22.
- Förlag: Lind & Co.
- Antal sidor: 312.