22 juni 1944 skriver Skånska Dagbladet om ett amerikanskt bombplan som dagen innan störtat nära Veberöd men skriver också: ”Tre andra flygplan nödlandade dessutom i Skåne och alla klarade landningarna perfekt. Sålunda gick ett ned i Sövde och två på Rinkabyfältet.” De var inte ensamma, det var en hel del amerikanska flygare som blev strandsatta i Sverige denna krigssommar och de flesta internerades tillfälligt i Mullsjö och Gränna på var sin sida av Vättern norr om Jönköping. Gränna hade då bara drygt tusen invånare så de hundrafemtio amerikanska bombflygare som placerades där fram till november det året blev naturligtvis ett markant inslag i samhället. Denna historiska verklighet är utgångspunkten för den skönlitterära fiktionen i Camilla Dahlsons nya bok, Allt du inte sa, som utspelar sig i två tidsplan: sommaren / hösten 1944 och nutid. Sedan debuten 2013 har hon kommit ut med fler än tjugo böcker men jag tror aldrig jag läst henne tidigare; riktigt glad över att jag äntligen gjort det, en text med mycket läsglädje.
I berättelsens nutid är fyrtioåriga Hanna Sandgren huvudperson. Hon har hamnat i ekonomiska problem efter en lång sjukskrivning, pengarna räcker inte till för att betala alla räkningar, hittills har hon klarat sig från inkasso och Kronofogden men det är bara en tidsfråga, hon vet inte hur hon ska klara av att betala hyran för nästa månad. Hon har ingen familj som kan stötta henne, mamma dog för några år sedan och hennes pappa Jan har inga ekonomiska resurser, har haft det svårt att anpassa sig till ett liv utan sin fru.
Hon bor i Huskvarna och är journalist, arbetade flera år på Jönköpingsposten innan hon blev frilansare, har aldrig haft någon hög inkomst men gillade jobbet och klarade sig ändå hyggligt ända tills hon blev sjuk för ett år sedan. Kontakterna med Försäkringskassan fungerade inte så bra och nu är hon hopplöst efter med allting. För att hantera en akut situation har hon tagit ett privatlån på trettiotusen kronor av Niklas, en tidigare kollega.
Hennes pappa ringer för att berätta att gammelfaster Elsie dött. Visst var hon gammal, närmade sig hundra, men hade alltid klarat sig själv, varit pigg och alert, och det blir en chock för Hanna, de har alltid stått varandra väldigt nära. Efter att ha tagit ett farväl på sjukhuset åker Hanna och Jan till Gränna där Elsie haft ett litet trähus vid en smal gränd, ett hus där Hanna varit många gånger under alla år, en plats där hon känner sig hemma med en inredning som är lika färgstark som Elsie varit, det är överbelamrat med föremål, hon hade alltid varit en samlare, med en magnifik utsikt över Vättern.
Det var grannen Lilly som hade hittat Elsie, hon har ett liknande litet trähus vida samma gränd, husen ligger nästan vägg i vägg. Lilly hade tagit över huset efter sin mamma Ingrid, Elsies allra närmaste vän, och även Lilly och Elsie var nära vänner, trots åldersskillnaden på tjugo år.
Lilly berättar att det är Hanna som ska ta över huset; det finns en del andra släktingar men inga som stod Elsie nära, hon hade varit mycket bestämd, några saker ska gå till Jan men huset och alla andra inventarier ska gå till Hanna, det ska också finnas ett testamente någonstans. När Jan ska åka följer Hanna inte med, hon stannar i huset. Hon bestämmer sig för att sova över. Under nattygsbordet hittar hon fler högar med anteckningsböcker, närmare bestämt dagböcker som börjar sommaren 1944 och sträcker sig många år framåt, slutar för tio år sedan. Därmed får vi också det historiska tidsplanet och den krigssommaren är det Elsie som är huvudperson.
Nittonåriga Elsie har rätt nyligen flyttat från Huskvarna till Gränna, fått jobb på Brittas Konditori och Kafé, ett jobb som hon verkligen trivs med och att det ingick ett rum med egen toalett på ovanvåningen var en stor bonus. Utöver henne är bagaren Harald den enda anställda, han börjar många timmar innan henne, när hon kommer ner på morgonen finns både nybakt matbröd och en hel del konditorivaror klara.
Det är herr och fru Petronius som äger konditoriet och hon kommer dit då och då, jobbar några timmar ibland när det är som mest hektiskt men annars tittar hon mest in för att kontrollera att allting fungerar och för att hämta dagskassorna.
Elsie lär känna jämnåriga Ingrid som arbetar som hembiträde hos doktor Hebreus och hans familj, deras hus ligger i närheten och de är frekventa kunder. De kommer allt närmare varandra, Ingrid är på flera sätt mer framåt och de stöttar varandra. Utöver en säkert skildrad tidsanda väver författaren in ett feministiskt tema, unga kvinnor ha på många sätt usla arbetsvillkor, kanske är det dags att gå samman för att göra något åt detta.
I nutidshandlingen kämpar Hanna på med sin eländiga ekonomi, funderar på att sälja av en del av Elsies samlingar för att dra in pengar, hon får jobb i en butik i Gränna som bakar och säljer polkagrisar av många olika slag. Niklas hör av sig då och då, han vill ha tillbaka sina pengar, blir allt mer hotfull. Hon inser att han håller på med något kriminellt, om hon inte kan betala med pengar så kräver Niklas att hon ska betala genom att hjälpa till med en del transporter, kanske handlar det om narkotika, hon vet inte säkert.
De amerikanska flygarna är formellt sett internerade men de kan röra sig i stort sett helt fritt, har rätt bra statlig lön från USA, och gör stort avtryck i Gränna. Elsie och Ingrid går på dans, träffar Roy och Allan och här uppstår en kärlekshistoria, särskilt Elsie och Roy kommer allt närmare varandra ända tills flygarna skickas vidare från Sverige i november.
Jag vet inte om det här är början på en serie, det finns mycket kvar av Elsies dagböcker, men i vilket falls som helst är det en välskriven text med mycket läsglädje någonstans i gränstrakterna mellan feelgood, cosy crime och historiska romaner. Och här finns flera upplösningar med riktigt snygga vändningar. Imponerande på flera sätt.
Författaren
Camilla Dahlson är född 1973 och växte upp i Boxholm i södra Östergötland. Hon flyttade till Stockholm i tjugoårsåldern, är utbildad civilekonom och har huvudsakligen arbetat som journalist inom både dags- och fackpress. Hon debuterade som författare 2013 och har kommit ut med drygt tjugo böcker för barn, unga och vuxna, många av dem präglade av feelgood. Hon har också skrivit läromedel för mellanstadiet. Hon bor numera i Bankeryd utanför Jönköping med sin familj och skriver på heltid.
Anders Kapp, 2025-03-27
Bokfakta
- Titel: Allt du inte sa.
- Författare: Camilla Dahlson.
- Utgivningsdag: 2025-03-24.
- Förlag: Lind & Co.
- Antal sidor: 296.
Länkar till mer information
- Författarens hemsida.
- Läs vad andra skriver om boken.