Snopplös i Näckrosdammen

Jag tyckte mycket om Av allt ont, starten på en serie om rättspsykiater Barbara Hammar av Helen Stommel Olsson, gränslöst skruvad underhållning. Så när nu uppföljaren Dansa din djävul kommit ut ville jag naturligtvis läsa den. Efter en trasslig uppväxt fokuserade Barbara helt på studierna, blev ett underbarn inom svensk psykiatri, yngsta rättspsykiatrikern någonsin. Nu närmar hon sig fyrtio, arbetar på Rättsmedicinalverkets rättspsykiatriska undersökningsavdelning i Göteborg men jobbar också extra på Östra sjukhusets psykakut. Det är i den senare rollen vi i mitten av februari först återser henne i den nya boken, hon är bakjour under en katastrofnatt på psykakuten, försöker komma undan med rådgivning via telefon men det går inte, hon måste åka in. Efter att ha hanterat några riktigt våldsamma patienter möter hon någon hon vagt känner igen; det måste vara stjärnoboisten Pavel Jalinek som hon sett på Göteborgs konserthus flera gånger för mer än tjugo år sedan, när hennes mamma tvingat dit henne, han måste vara i sextioårsåldern nu, men så mycket äldre kommer han inte att bli.

Det visar sig mycket riktigt vara Pacel Jalinek, fortfarande symfoniorkesterns stora stjärna, med märkliga symtom som hon inte kan förklara. Några månader senare, tidigt på morgonen efter valborg, hittas han död i Näckrosdammen, hans avskurna penis hittas så småningom i en papperskorg i närheten. Det är det centrala fallet i denna berättelse.

Vi återser också Barbaras nära vän, polisinspektör Calle Syrén, och nu blir de mer än vänner, inleder ett passionerat kärleksförhållande vilket får en del komplikationer. Calle är egentligen ihop med Patricia de Sousa, Barbaras rätt nyligen upptäckta halvsyster, och Barbara är egentligen ihop med Anders, Patricias bror, en etnolog som just nu är försvunnen i Sydamerika, Barbara har inte hört av honom på länge.

Det är kriminalkommissarie Omar Lundgren som ansvarar för utredningen. Calle och hans närmaste kollega Leila Karlsson har centrala roller och via Calle blir Barbara också indragen.

Vi får lära känna Pavels fru sedan tolv år tillbaka, Anna Jelinek, liksom sin man en del av Symfonikerna, hon är cellist, och Annas tonåriga dotter Amalia, mycket begåvad violinist, musikelev vid Hvitfeldtska gymnasiet. När Calle och Leila kommer dit märker de direkt att det här måste vara en mycket rik familj, det hänger konst för många miljoner på väggarna, Calle har ingen koll alls men Leila känner direkt igen många berömda konstnärer.

Det framgår tydligt att Pavel inte är Amalias pappa, hon är mörkhyad, och hon håller fast vid sin pappa Dannys efternamn Gayle. Han flyttade tillbaka till sitt hemland Jamaica för länge sedan men dyker också upp i handlingen.

Vi får också historiska kapitel som börjar sommaren 1995, Barbara är tolv och ägnar mycket av sin tid åt att ta hand om sin psykiskt sjuka mamma Inga, död i berättelsens nutid. De bor i den gamla familjegården Borgen som funnits i hennes pappas släkt i många generationer men som mamma ärvt när pappan dog tidigt. Den ligger i det lilla samhället Tollered i Lerums kommun, drygt tre mil nordost om Göteborg. Vi får följa det spåret några år, fram till Barbaras stora trauma, det som kommer att förfölja henne för evigt. I nutidshandlingen har Barbara ärvt Borgen, en numera mycket nedsliten fastighet, och startat ett stort renoveringsprojekt.

Vi följer utredningens många turer fram till en originell upplösning, vet inte om den är fantastiskt bra, men ovanlig är den definitivt. Det finns många underhållande biberättelser; en av dem handlar Barbaras relation till sin chef inom rättspsykiatrin, Sten Sköld, en femtiofemårig charmör som stött på henne, fått nobben, blivit sur och försöker djävlas med henne. Det går inte så bra för honom …

Jag vet att redigeringsfaserna kan kännas oändliga, men texten hade nog mått bra av en omgång till, det finns en del problem kvar av typen: ”Att det var överlagt trodde de båda. Tveksamt om gärningen utförts med berått mod …” Men det är mest småsaker.

Jag var som sagt mycket förtjust över ettan, är det fortfarande i läsningen av tvåan, men det känns som om författaren lugnat sig en liten smula, de mest skruvade galenskaperna från ettan är nu nedtonade och jag vet inte om det är en bra sak.

Författaren

Helen Stommel Olsson är född 1963, bosatt i Göteborg, men tillbringar också en del av sin tid i Bohuslän och på Mallorca. Hon har en
bakgrund som copywriter och frilansjournalist men är nu författare på heltid. Helen brinner för att ge de mest utsatta i samhället en röst. Hennes debutroman, den hyllade Gangsterprinsessan, tilldelades Storytel Awards 2018. 2019 kom hon ut med Den nakna flickan. 2022 startade hon med Av allt ont är en serie om rättspsykiater Barbara Hammar som nu följts upp med Dansa din djävul.

Anders Kapp, 2025-02-04

Bokfakta

  • Titel: Dansa din djävul.
  • Författare: Helen Stommel Olsson.
  • Utgivningsdag: 2025-02-03.
  • Förlag: Bokfabriken.
  • Antal sidor: 320.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait