Mord i julfridens Tällberg

Louise Collins var länge landets självklara tidskriftsdrottning men nu är den tiden över, hon närmar sig sjuttio men är fortfarande fylld av energi och satsar för fullt på något helt annat; ”Den stora smakresan” är ett nytt koncept som hon ansvarar för inom familjekoncernen. Det handlar om att etablera exklusiva mindre hotell med stort fokus på mat och dryck på olika platser i Sverige. Senast invigdes Villa Vadstena, en italiensk dröm, och nu är hon i decemberkylan på väg mot Tällberg i Dalarna, landets hotelltätaste by ska få ett till men det är än så länge hemligt. Några nyligen förvärvade gamla hus med fantastiskt läge ska förvandlas och exakt hur ska hon planera för under tre veckor på anrika hotellet Åkerblads. Samtidigt kämpar hennes yngre halvsyster Lina med lönsamheten för delikatessbutiken på Söder i Stockholm och extraknäcker som privatdetektiv. Den begynnande julfriden på Åkerblads avbryts när den unga pianisten August hittas död vid Siljan. Och i det fall som Lina arbetar med pekar spåren mot Hjortnäs, alldeles intill Tällberg. Det handlar om den mycket underhållande andra delen i Christoffer Holsts aktuella mysdeckarserie, Ett delikat mörker.

I denna serie, Morden längs kartan, är det just Louise och Lina Collin som är de återkommande huvudpersonerna. De har kommit varandra nära, trots att de både är rätt olika och har olika livsvillkor. Collins är en rik familj, Louise ”har inte lagat mat till sig själv sedan hon föddes”, men Lina är resultatet av en affär deras gemensamma pappa hade och har aldrig accepterats av familjen. Hon kämpar på med sin delikatessbutik men den ger inte mycket pengar och särskilt nu, efter skilsmässan från Calle, är det svårt att få tillvaron att gå runt, hon har inte råd med allt som tonårsdottern Maja vill ha.

Vi hoppar tillbaka i tiden till 1984 och träffar tjugotreåriga Åsa Lindén som nyligen dumpats av Hugo, är less på sitt jobb inom äldreomsorgen och allmänt nere. Hennes bästa kompis Lisen försöker peppa henne. Lisen jobbar på mentalsjukhuset Långbro och trivs rätt bra där. Hon tipsar Åsa om att de söker folk, att det är ett rätt intressant jobb och att lönen är betydligt bättre än den hon har nu. Åsa söker och får jobbet. I återkommande kapitel får vi följa henne i det nya jobbet och det finns en del obehagligheter under ytan.

Granne till Linas delikatessbutik var ett litet skomakeri, eller, det var i alla fall vad de flesta trodde. När ägaren dog visade det sig att han egentligen arbetat mest som privatdetektiv. Lina har tagit över hans lilla lokal, vet inte riktigt vad hon ska göra med den, men det fortsätter att komma in förfrågningar om uppdrag. Mest handlar det om otroheter men en dag kommer det ett brev som Lina blir intresserad av. Det kommer från en Åsa Lindén som vill ha hjälp med att hitta en person som hon kände för länge sedan när hon arbetade som vårdare på ett mentalsjukhus.

Jessie Svensson spelar en rätt stor roll i handlingen och har en egen berättarröst. Hon är trettiofem, servitris sedan femton år men också sångerska, har erfarenheter från Wallmans i Stockholm, det var just den kombon som gjorde att hon rätt nyligen rekryterades till Åkerblads; den här säsongen ska man komplettera julborden med livemusik. Det är August som ska ackompanjera, han är en skicklig pianist men också väldigt charmig. Trots åldersskillnaden, han är bara tjugofyra, ägnar de allt mer tid till varandra, här finns en ömsesidig attraktion som bara växer.

En sen kväll när gästerna lämnat restaurangen på Åkerblads sitter Jessie tillsammans med August som fått en halv flaska riktigt fint vin som dricks av en av gästerna efter deras föreställning. Men Jessie vill inte ha något vin, hon vill bara åka tillbaka till den lilla lägenhet som hon hyr i Rättvik. Och hon gör slut med August, åldersskillnaden är för stor, det kommer ändå aldrig att fungera. Morgonen efter hittas August död i sin bil alldeles i närheten. Bilen har kört in i ett träd, men är det verkligen en trafikolycka?

Efter många turer hittar Lina ett spår som kan leda till den person som hon söker efter. Spåret pekar mot en liten by nära Tällberg och Louise erbjuder henne plats i sin svit på Åkerblads. Lina ger sig iväg mot Dalarna och hoppas att hennes urgamla folkabuss Dolly ska klara hela resan.

Det är en skickligt komponerad intrig och författaren knyter elegant samman de olika trådarna så småningom. På vägen får vi umgås med ett gäng intressanta karaktärer i levande miljöer. Och naturligtvis får vi avnjuta massor av god mat och minst lika goda drycker. Det blir riktigt underhållande hela vägen.

Anders Kapp, 2024-10-25

Bokfakta

  • Titel: Ett delikat mörker.
  • Författare: Christoffer Holst.
  • Utgivningsdag: 2023-11-02.
  • Förlag: Lovereads (Forum).
  • Antal sidor: 239.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...