Folksaga i lysande ny tappning

Peter Christen Asbjørnsen och Jørgen Moe samlade norska folksagor i Norske Folkeeventyr vars första upplaga kom ut 1842. En av dessa sagor är De tolv villender som handlar om hur en prinsessa räddar sina tolv bröder. Den avslutas när skurken, den onda drottningen, spänns fast mellan ”tolv utemte hester” som dödar henne genom att dra sönder henne; folksagor kan ju ibland vara väldigt brutala. Därifrån hämtar Anne Holt titeln till sin senaste bok, på svenska Tolv otämjda hästar. Det är, som vanligt med denna författare, riktigt smart; för vissa män, särskilt incels, är ju kvinnor onda varelser som förtjänar att bestraffas. När jag först såg titeln tänkte jag att ”vilda” hade varit mer naturligt, snyggare titel, men fick på vägen lära mig skillnaden mellan ”vild” och ”otämjd”. Tolv är också nu antalet böcker med Hanne Wilhelmsen i huvudrollen, minst lika skarp utredare som tidigare även om det är rätt länge sedan som hon efter skottskadan tvingades lämna rollen som kriminalkommissarie hos Oslopolisen för ett liv i rullstol. För den här boken har Anne Holt för andra gången fått det prestigefyllda Rivertonpriset i Norge och det är välförtjänt, så mycket bättre än så blir inte spänningsromaner.

Handlingen utspelar sig tretton dagar i mars 2022, pandemirestriktionerna har just tagits bort. Det har gått ett par år sedan förra boken men Hanne lever fortfarande med hustrun Nefis och dottern Ida, som nu hunnit bli nitton, i en stor lägenhet i Oslo som är väl anpassad till hennes rullstol. Möjligen är Hanne kantigare än någonsin, förhållandet knakar, Nefis blir allt mer trött på hur otrevligt Hanne kan bete sig.

Vi återser kommissarie Henrik Holme, skicklig polis, fantastisk snäll och omtänksam människa, men samtidigt med en usel självkänsla, en social katastrof som knappt har något liv utanför jobbet. Trettiofem år gammal har han sannolikt aldrig haft sex, aldrig haft någon flickvän, saknar vänner, umgås aldrig med kolleger på fritiden, de flesta ser honom som en kuf, känner honom inte alls. Han, som knappt vågar prata med kvinnor, blir anmäld för sexuellt ofredande, blir avstängd från jobbet under utredningen, känner bara skam och förtvivlan.

Ebba Braut gjorde entré i förra boken och återkommer nu, hon är redaktör på den skönlitterära avdelningen på Storkhøj, Norges största förlagshus. Karriären går bra men det finns en sak som verkligen stör henne, hon har just fått besked om att hon är gravid vilket är omöjligt, det är flera år sedan hon senast hade sex, det var innan pandemin, hon vet inte alls hur hon ska hantera situationen.

Dessa fem personer äter regelbundet middag med varandra hemma hos Hanne och Nefis. Henrik betraktar Hanne som sin närmaste vän, till och med hans närmast anhörige trots att det inte finns något släktskap och trots att Hanne oftast beter sig illa mot honom, behandlar honom som en knähund som ska hjälpa henne med att skaffa fram information som hon behöver för sina utredningar. Ebba lärde känna Hanne under det som hände under förra boken, de blev någon sorts vänner. Just den här middagen beter sig Hanne värre än vanligt, både Ebba och Henrik går därifrån mitt under måltiden och Nefis blir argare än hon någonsin varit, det kommer att bli värre, hon lämnar så småningom lägenheten och tar dottern Ida med sig. Hanne blir ensam, hon går under.

Det enda positiva i Henriks liv just nu är Fridtjof som han nyligen träffat via ett nätforum, de har träffats några gånger, druckit några öl och pratat med varandra. Det känns bra, kanske han äntligen fått en ny vän? Trots att han inte får har Henrik tagit med sig några utredningar som han kan jobba med hemifrån under avstängningen. Särskilt tjugotreåriga Vilde Karolina Bredesens död nyligen bekymrar honom trots att fallet är nedlagt, avskrivet som ett solklart självmord. Trots att det är rätt långt att köra bestämmer han sig för att besöka hennes föräldrar för att se om han få veta mer om henne.

Ebba har fått ett nytt viktigt uppdrag; hon ska få ta över som redaktör för Aasmund Aaletjønn som nu, trettio år efter debuten, är Norges ledande poet och en av förlagets viktigaste författare. En poet som förutom priser och kritikerrosor också lockar många läsare, har stora upplagor. Det är länge sedan han kom ut med något, men nu är det dags, han är klar med en ny diktsamling, Ättestupan. Han har en del speciella villkor kopplade till sitt författarskap, han e-postar inte något manus, Ebba måste åka hem till honom och hämta det.

Aasmund är nöjd och glad över sitt manus, men kanske ännu gladare över att han nyligen fått reda på att han har en vuxen son; de har gjort DNA-test så det är solklart att han är den biologiska pappan, kanske skulle det kunna bli en generation till som tog över släktgården, något som han drömt om länge.

Ny karaktär är unge polisen Marius Blaaberg som efter tre år som polisassistent i Karasjok nu är ny i Oslo och redo för sin första dag som utredare hos Oslopolisen. Det går inte riktigt som han tänk sig, chefen, kommissarie Odin Gammelgård, är sjuk och det verkar vara rätt rörigt. Marius får i alla fall tillfälligt ta över suspenderade Henrik Holmes rum. Han får en mapp med en polisanmälan från trettiotreåriga tandhygienisten Anisette Johansen. Det är en konstig anmälan som han inte riktigt förstår, kanske någon sorts våldtäkt. När han till slut träffar henne berättar hon att hon drar tillbaka sin anmälan. Marius är en smart och engagerad polis, dessutom en fantastiskt snygg ung svart man och han får en stor roll i berättelsen.

Henrik Holme hittas död i en container, helt naken, uppenbarligen mördad vilket leder till ett stort polispådrag. Det leder också till att Hanne vaknar upp ur sin apati, hon måste ta reda på vad som hänt Henrik, det är hon skyldig honom.

Som vanligt hos den här författaren dyker det upp många trådar på vägen, karaktärer och skeenden som tycks sakna samband, men hon har full kontroll, trådarna kommer att vävas samman med fantastisk elegans, det är en fröjd att läsa Anne Holt.

Författaren

Anne Holt är född i Larvik 1958 och växte upp i Lillestrøm, Tromsø, Dallas och Maine i USA där hon gick i gymnasiet. Hon studerade juridik vid universitetet i Oslo och finansierade delvis studierna som nyhetsjournalist på norsk TV (NRK). Efter examen 1986 fortsatte hon som journalist på TV, både som nyhetsredaktör och nyhetsankare. Därefter anställdes hon som advokatfullmäktige vid Oslopolisen. Efter en tid i polisen – och efter att ha blivit legitimerad advokat – vände hon tillbaka till journalistiken i några år innan hon började arbeta som advokat. Inom kort hade hon sin egen advokatbyrå. Från 1996 till 1997 var hon justitieminister i Norge.

Anne Holt är en av Nordens främsta spänningsförfattare. Sedan debuten med Blind gudinna 1993 har hon sålt tio miljoner böcker över många länder, 2,3 miljoner bara i Sverige. Hon har mottagit en lång rad priser både i hemlandet Norge och i andra länder.

Hon är idag bosatt i Oslo tillsammans med Tine Kjaer och dottern Iohanne.

Utgivna böcker

Serien om Hanne Wilhelmsen, kriminalkommissarie hos Oslopolisen och senare privatspanare
  • Tolv utemte hester, 2023 / Tolv otämjda hästar, 2024
  • Det ellevte manus, 2021 / Det elfte manuset, 2022
  • I støv og aske, 2016 / I stoft och aska 2017
  • Offline, 2015 / Offline, 2016
  • 1222, 2008 / 1222 över havet, 2008
  • Sannheten bortenfor, 2003 / Bortom sanningen, 2003
  • Uten ekko, 2001 / Utan eko, 2001 (skriven tillsammans med Berit Reiss-Andersen)
  • Død joker, 2000 / Död joker, 2000
  • Løvens gap, 1997 / I lejonets gap, 1998 (skriven tillsammans med Berit Reiss-Andersen)
  • Demonens død, 1995 / Demonens död, 1996
  • Salige er de som tørster, 1994 / Saliga äro de som törsta, 1995
  • Blind gudinne, 1993 / Blind gudinna, 1995
Serien om Selma Falck, stjärnadvokat och före detta elitidrottare.
  • Mandelaeffekten, 2020 / Mandelaeffekten, 2021
  • Furet/værbitt, 2019 / Operation fosterland, 2020
  • En grav for to, 2018 / En grav för två, 2019
Serien om läkarna Sara Zuckerman och Ola Farmen (skrivna tillsammans med brodern Even Holt)
  • Sudden death, 2014 / Sudden death, 2015
  • Flimmer, 2010 / Flimmer, 2012
Serien om kriminologen Inger Johanne Vik
  • Skyggedød, 2013 / Död i skugga, 2013
  • Pengemannen, 2009 / Frukta inte, 2010
  • Presidentens valg, 2007 / Presidentens val, 2007
  • Det som aldri skjer, 2004 / Det som aldrig sker, 2005
  • Det som er mitt, 2001 / Det som tillhör mig, 2002
Övrigt
  • Mai-Britt, Mars-Britt og mopsen Muntermor, 2011, Maj-Britt, Mars-Britt och mopsen Muntermor, 2012 (barnbok)
  • Mai-Britt, Mars-Britt og campingvogna, 2010 / Maj-Britt, Mars-Britt och husvagnen, 2011 (barnbok)
  • Mea culpa, 1997 / Mea culpa, 1998 (kärleksroman)

Anders Kapp, 2024-09-29

Bokfakta

  • Titel: Tolv otämjda hästar (Tolv utemte hester, 2023, översättning Barbro Lagergren).
  • Författare: Anne Holt.
  • Utgivningsdag: 2024-08-16.
  • Förlag: Piratförlaget.
  • Antal sidor: 493.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...