Hannes Dükler har genom åren skrivit massor som journalist och efter en del andra böcker blev han mycket uppmärksammad för true crime-historien På osannolika skäl 2019. Den handlar om vad som hände hösten 2008 när Ingemar Westlund blev misstänkt för att ha dödat sin hustru Agneta. Jag hade förmånen att få prata med Hannes och Ingemar samma år som boken kom ut på Svenska Deckarfestivalen. Då hade fallet tidigare behandlats i en P1-dokumentär och senare blev det också, baserat på boken, en dokumentär i TV4. Hannes berättade då att han funderade på något mer fiktivt och nu har hans skönlitterära romandebut kommit ut, den psykologiska thrillern De levande och de andra. Det är en dramatisk historia, delvis på gränsen till skräckgenren med övernaturliga inslag, men också med teman kring syskonrivalitet, svartsjuka, konstnärlig passion och en hel del annat. Kanske en smula överlastat men underhållande läsning blir det.
Berättelsen inleds med en prolog som inträffar 19 juni 1959 då vi befinner oss på en liten ö i Stockholms ytterskärgård med bara tre hushåll. Två har bott där under lång tid; den äldre kvinnan Brita som bor ensam och hennes dotter Kerstin i femtioårsåldern bor med sin man Ivar vid färjeläget en bra bit därifrån. Brita hade länge sin syster Maj som närmaste granne men när hon gick bort för något år sedan såldes den fastigheten. Köparen, Paul Thydeus, hade då inte hunnit fylla fyrtiofem än men var redan en erkänd skulptör och hans verk från ateljén på ön skulle komma att ge honom en stark position i den internationella konstvärlden.
Just den här dagen har han bara sexårige sonen Erik som sällskap men de väntar på midsommargäster som ska komma med eftermiddagsfärjan. Paul förbereder mat för gästerna inne i köket och Erik är ute och leker med sin fotboll när Brita går förbi på väg hem till sig; arg som hon alltid verkar vara irriterar hon sig på Eriks lekande och tar ifrån honom bollen. Paul får snart veta vad som hänt och ger sig iväg genom snåren för att hämta tillbaka bollen hos grannen. Det går inte alls bra, snart står Paul bredvid en död, blodig äldre kvinna. Paul vet inte alls vad han ska göra och bestämmer sig för att gå därifrån, ”bestämde sig för att ingenting hade hänt”. Han glömmer att ta med sig bollen.
För första gången någonsin har Paul bestämt sig för att leka storfamilj och samla sina tre olika barn som han har med tre olika ex. Äldst av barnen är Gunilla som går i gymnasiet, hon har med sig pojkvännen Fred, hennes mamma Siv är död. Näst äldst är Viktor, ska börja i femman i höst, som kommer med sin mamma Bodil och hennes nya man Roland. På färjan finns också Eriks mamma Agneta. Som bäddat för en intressant midsommarhelg.
Sedan alla kommit fram, flyttat in och ätit midsommarlunch går Paul in för att förbereda kaffe och tårta. När han kommer ut igen saknar han Fred. ”Han skulle hämta fotbollen” säger Erik. Paul har svårt att dölja sin panik när han ger sig iväg för att försöka stoppa Gunillas pojkvän. Han kommer inte ifatt honom förrän vid grannhuset där han står med bollen i händerna. Av den döda kvinnan finns inga spår alls.
Snygg prolog som direkt väcker läsarnas intresse!
Vi flyttar fram till augusti 1991 då vi får träffa den vuxne Erik tillsammans med sextonåriga dottern Vanja. De är på väg med färjan ut till ön där han ska träffa sina syskon. Det är ett år sedan hans pappa Paul försvann, förmodligen drunknad, och de måste komma fram till vad de ska göra med kvarlåtenskapen; fastigheten och den skulpturpark som Paul skapat på ön. Vanjas rullstolsbundne storebror Mats är med deras mamma Tove i Köpenhamn. Erik hittar en del dagboksanteckningar och ljudband från seanser som pappan tydligen deltagit i.
Dagen efter kommer också Eriks två syskon. Gunilla har inte varit i Sverige på flera år, hon bor i New York och driver, tillsammans med sin exman, en stor internationell reklambyrå. Viktor driver ett galleri i Stockholm tillsammans med en kollega och han har med sig sin flickvän Louise (som tidigare under en period varit tillsammans med Erik och bonusmamma till Vanja och Mats).
Det finns en hel del olika myter om ön, bland annat handlar de om människor som blivit mycket framgångsrika inom olika konstnärliga områden sedan de bosatt sig på ön, som om ön hade en särskild kraft.
Berättarperspektivet växlar mellan de tre syskonen, Louise och även Vanja får något kapitel.
Språket kan emellanåt bli onödigt omständligt: ”Erik insåg att just så nog ändå varit fallet flera gånger, att blicken registrerats av föremålet för det tysta hånet. Att nu befinna sig utanför den där dömande förbindelsen var en ny, ganska obehaglig erfarenhet.”
Det är väldigt mycket som händer under några få dagar på ön i bokens nutid; konflikter och mystiska skeenden blandas med tillbakablickar.
Författaren bygger in många komponenter och teman, kanske till och men för många, men här finns en imponerande kreativitet som leder läsarens tankar åt många olika håll. Kanske finns det också något för mycket nöjdhet i författarens tonfall när han mot slutet ska förklara för oss läsare hur allt egentligen gått till. Men det hindrar inte att författaren bjuder på underhållande läsning med sin skönlitterära romandebut.
Anders Kapp, 2024-03-08
Bokfakta
- Titel: De levande och de andra.
- Författare: Hannes Dükler.
- Utgivningsdag: 2024-03-08.
- Förlag: Piratförlaget.
- Antal sidor: 364.
Länkar till mer information
- Kapprakt om Hannes Dükler.
- Läs vad andra skrivit om boken.