Dags för ytterligare en av årets spänningsdebutanter; Johan Tralaus första skönlitterära bok, Höken sjunger om död, är starten på en Uppsalaserie med polisen Erika Lönnroth och litteraturvetaren Sebastian Grimner som huvudpersoner. Gräv där du står är en ständig uppmaning till nya författare som den här debutanten verkligen lyssnat på; han är själv professor vid Uppsala universitet där mycket av handlingen utspelar sig. Miljön blir därmed både levande och trovärdig; här finns en hel del lustfyllda elakheter kring fenomen och karaktärer som nog bara återfinns inom akademin och som får mig att skratta högt under läsningen. Upplägget påminner en hel del om Dan Browns böcker med en ständig jakt på nya ledtrådar och en komplex tolkning av dessa som kräver hög vetenskaplig kompetensnivå. Jakten måste drivas i högt tempo för att försöka förhindra nästa mord.
En vårnatt hittas den tjugosjuårige doktoranden Kim Nyman död i en fontän i Uppsala. Det är Sebastian Grimner, nybliven änkling och ensamstående pappa, som hittar offret när han som så ofta är ute på en nattlig promenad med barnvagnen för att försöka få fyraåriga dottern Liv att somna; sedan mamma Disa (hette Jana i sin hemliga bakgrund inom MUST) dog i en olyckshändelse (?) vaknar Liv skrikande nästan varje natt. Sebastian känner igen doktoranden Kim eftersom han är forskare på samma litteraturvetenskapliga institution.
Först tror man att det är en olyckshändelse, kanske är det en onykter ung man som på den nattliga promenaden hem gått på fontänkanten, halkat, slagit huvudet och sedan medvetslös drunknat i vattnet? Kriminalinspektör Erika Lönnroth är tveksam till den tolkningen och den fortsatta utredningen visar att det måste handla om ett mord.
Kim ansågs som en helt enastående doktorand och alla i hans akademiska omgivning trodde på en kommande fantastisk vetenskaplig karriär. Han arbetade på en avhandling om den svenska sextonhundratalsförfattaren och vetenskapsmannen Olof Rudbeck men på senare tid hade han betett sig underligt; isolerat sig mer och mer, uteblivit från handledarmöten, inte lämnat in några texter.
Första kapitlet i det som skulle ha blivit hans avhandling dyker upp. Det är en mycket underlig och svårtolkad text som verkar ha kopplingar till Kims egen död och som kanske också tyder på att fler kan dö. Erika måste få hjälp med att försöka tolka den underliga texten. Bland andra försöker Sebastian hjälpa till och så småningom även hans pappa Ulf Georg Grimner, en av textens mest älskansvärda karaktärer, som inte alls fungerade som pappa sedan Sebastians mamma dog, en försynt och tystlåten man med enorm bildning, enormt intresse för trädgårdsskötsel och som helt otippat verkar utveckla en varm kontakt med sondottern Liv, denna inte alls enkla lilla flicka. En annan älskansvärd figur är Erikas morbror Leonard, Lelle kallad, som varit ett enormt stöd för henne som mobboffer i skolan och som fortfarande är viktig för henne.
Det blir fler som dör och ytterligare avhandlingskapitel som hittas. Rykten börjar spridas om rituella människooffer och om ett uråldrigt sällskap som i det fördolda styr på universitetet. Utredningen läcker som ett såll och det resulterar i krigsrubriker på löpsedlar och förstasidor, fallet toppar nyhetssändningar i både TV och radio, leder till en flodvåg av gissningar, tolkningar och åsikter på sociala medier. Det här är landets klart mest uppmärksammade brottsfall och i den kontexten räcker det inte med en kriminalinspektör som ledare för utredningen; Erikas chef Kaj Trevérus tar över ledningen tillsammans med karriärshungriga åklagaren Alicia Lundmark som tror att iransk underrättelsetjänst kan ligga bakom dåden (faktiskt riktigt kul med hög igenkänningsfaktor). Utredningen växer med allt fler engagerade poliser som delas upp i olika team med olika inriktningar. Erika och hennes kollega Linus Berg blir ett eget lite team med en ganska fri roll, de går sina egna vägar.
Trots den ovanligt komplexa och intelligenta intrigen är det faktiskt rätt enkelt att tidigt gissa svaret på den klassiska frågan: vem är mördaren? Anledningen är de mycket grundläggande genrekonventioner som brukar återkomma under vitt skilda ytberättelser, vare sig författaren är medveten om dem eller ej. Den medvetne gör det oftast bättre och den mycket medvetne kan till och med busa en del och bryta mot dem, som till exempel Anders de la Motte i Bortbytaren, starten på hans nya serie från september förra året.
Men å andra sidan intresserar mig lösandet av gåtan måttligt, vägen dit är mycket mer fascinerande. Den vägen är ovanligt välskriven och dessutom uppvisar författaren en sällsynt fantasirikedom när det gäller att skapa udda och underhållande karaktärer som beskäftiga förskolläraren Ritva, galne forskaren Georges Rossignol, nittiosexåriga emeritan Tora Lundbäck och många fler. Det finns också en imponerande kreativitet när det gäller skapandet av många intressanta trådar som väcker läsarens nyfikenhet; hos nästan alla karaktärer finns oväntade hemligheter, trauman eller andra saker som innehåller stor exploateringspotential. Men han är bättre som kreatör än förvaltare; en del av potentialen används men en hel del trådar förblir hängande i luften. Kanske i väntan på nästa del i serien?
Epiloger gläder mig sällan och inte heller denna gång, det är oftast bättre att överlåta dem till läsarnas egna fantasier.
Men texten gav mig betydande läsglädje och till den bidrar att jag har erfarenheter från den akademiska världen, en del förhandskunskap om det svenska universalgeniet Olof Rudbeck med sitt märkliga stora verk Atlantica vars första del gavs ut 1677, samt de frikostiga antika referenser som förekommer. Bakgrunden är kanske inte nödvändig för att uppskatta texten, men den underlättar.
Det här en stark och läsvärd debut men jag är ändå inte riktigt säker på om den hör hemma bland årets absolut bästa. På den korta listan har jag bara två än så länge: Anna Platts Ingen du älskar kan dö och Hélène Gullbergs Adepten. Kanske kommer Höken sjunger om död att ansluta, vi får se.
Men det finns all anledning att se fram emot fortsättningen på denna serie.
Författaren
Johan Tralau är född 1972 och verksam som professor i statskunskap vid Uppsala universitet. Han debuterar som skönlitterär författare med Höken sjunger om död som utspelar sig i Uppsalas universitetsmiljö.
Anders Kapp, 2023-05-24
Bokfakta
- Titel: Höken sjunger om död.
- Författare: Johan Tralau.
- Utgivningsdag: 2023-05-15.
- Förlag: Polaris.
- Antal sidor: 409.
Hej.
Har du (o)avsiktligt avslöjat könet på Kim? Jag hittade denna recension i samband med min googling, som jag nyfiket utförde efter att ha stört mig på det omständliga sätt på vilket författaren valt att inte omnämna Kim med ett pronomen. Det är Kim, kandidaten, personen eller offret hit och dit på ett till slut väldigt tjatigt sätt, och på ett sätt som mordutredarna och kollegorna rimligtvis aldrig skulle omtala honom (?)” under ett längre samtal.