På sätt och vis rätt obegripligt men en del förklaringar dök upp när jag hade förmånen att få träffa författaren på en scen under Stockholms bokhelg för några dagar sedan. Den där glada intelligensen glittrande i ögonen berättar något om hur det kan komma sig att hon lyckas fylla godispåsen med så många och helt olika sorters praliner och dessutom på ett sätt som varken blir kaotiskt eller låter de olika smakerna att skära sig mot varandra. Carin Hjulström har en fantasirikedom som är få andra förunnad och i nya Med döden som gäst kan vi som läsare glädjas åt alla dessa karameller. Det är fjärde delen i serien Säbyholms gröna fingrar (plus en julberättelse); en fusion mellan Midsomer och Christie, mellan pusseldeckare och äventyrsberättelser, en vandring i natursköna omgivningar med slott och hästgårdar nordväst om Stockholm men också en spännande utflykt till berget Kilimanjaro i Tanzania, möten med fascinerande och udda karaktärer, inte minst familjer i skriande behov av släktskapsutredningar för att få reda på hur de biologiska sambanden egentligen ser ut. Alla som ger sig in i denna text kommer snart att känna hur ett förtjust leende breder ut sig över ansiktet.
Seriens återkommande huvudperson är Siri Ehrensvärd, en av landets mest kända skådespelare, stor stjärna på Dramaten som inte haft några roller på ett tag. Hon är nu i sextioårsåldern. Under trettiofem år hade hon en hemlig relation med Dramatens chef Egil Borg och i samband med uppbrottet från den relationen tyckte Egil att det inte fanns några lämpliga roller för henne. Men nu vill han ha henne tillbaka till en mycket stor roll i höst (och möjligen på fler sätt än så). Det är en rätt nyskriven pjäs, en monolog om en kvinna som börjar se tillbaka på de vägval hon har gjort i livet. Hon och Egil hade sett den första uppsättningen av pjäsen i London, specialinbjudna av huvudrollsinnehavaren Helen Mirren, och den hade gjort stor succé. Egil ska själv regissera och de ska ha några förberedande möten innan sommaruppehållet. Det går så där.
Det här räcker alldeles utmärkt som stoff för en hel roman men i detta sammanhang är det bara en av många biberättelser.
I avsaknad av roller har hon i stället startat en plantskola i den idylliska byn Säbyholm som hon driver tillsammans med sin brorson Anton. Antons uppväxt har inte varit enkel. För tjugo år sedan hade hans föräldrar, Siris bror Svante och hans fru Charlotta, givit sig iväg på en drömresa för att bestiga berget Kilimanjaro i Tanzania, en resa som de aldrig kom tillbaka ifrån, de försvann och polisutredningen kom inte fram till några svar om vad som egentligen hände. Efter en hel del strul och småkriminalitet har Anton nu, vid tjugoåtta års ålder, börjat få hygglig ordning på livet, mycket tack vare Siri, men också tack vare flickvännen Cecilia som också är hans halvkusin (tror jag, släktförhållandena är minst sagt snåriga).
Trots Siris motstånd och oro bestämmer sig Anton och Cecilia för att resa till Tanzania med förhoppningen om att få svar på vad som egentligen hände Antons föräldrar (och Cecilias halvmorbror?). Det är blir en rätt stor biberättelse, ett spännande äventyr i Afrika.
För att komma fram till själva fallet, en deckare kräver ett fall som ska lösas, måste jag introducera familjen Storåker. Ragnar Storåker är rikast i kommunen (Upplands-Bro) och en inflytelserik person i samhället. Han är gift med Desirée och de har sönerna Karl och Adam som är mycket olika. Karl arbetar lojalt i familjekoncernen under pappa Ragnars despotiska ledning. Tillsamman med sin fru Alicia och deras barn bor han i en egen villa på föräldrarnas stora egendom på Smidö. Adam däremot är en rik ung slarver som ställt till med mycket elände, men som ändå är pappa Ragnars favorit.
Från kommunen har Ragnar köpt en lada vid Mälaren och en nedgången camping som han låtit renovera till en lyxig eventanläggning och han har tvingat Adam att bli chef för anläggningen; nu ska det bli ordning på sonen. Befolkningen i området är arga, tidigare hade kommunen lovat att detta skulle bli en hembygdsgård, öppen för alla. För att gjuta olja på vågorna bjuder Storåkers in hela bygden på en invigningsfest. Morgonen efter festen hittas Adam död, mördad.
Det blir lokalområdespoliserna Olle Magnusson och Rita Walther som börjar arbeta med utredningen och naturligtvis blir Siri inblandad, på flera olika sätt. Siri och Olle har en spirande romans och deras olika relationsutmaningar blir också en intressant biberättelse. En annan berättelse handlar om den unga pojken Billy Lewin som tycks riskera att bli värvad in i gängkriminalitet. Ytterligare en annan berättelse handlar om den kriminella polisen Hansi Breimar, tidigare Olles chef som nu också blivit ihop med Olles exfru Anette. Det finns många fler. Det låter som om det skulle bli ett obegripligt kaos men det blir det faktiskt inte, inte alls, det blir i stället en fantasirik och mycket underhållande text och att lyckas med det konststycket är ingenting annat än djupt imponerande.
Författaren
Carin Hjulström är född 1963 i Göteborg där hon också bott i merparten av sitt liv. Utöver författare även journalist, manusförfattare och programledare. Hon har lett många tv-program och skriver regelbundet i olika tidningar. Hösten 2009 debuterade hon med Finns inte på kartan, första delen i en serie med Frida Fors som huvudperson. Det blev fem böcker i den serien och hon har även skrivit en hel del annat.
Hösten 2016 bestämde hon sig för att flytta till Stockholmsområdet men hon ville varken bo centralt i innerstaden eller i någon förort. Hon hittade sin idyll i Säbyholm och under en tid fortsatte hon att skriva böcker som utspelar sig i Göteborg. Men för att lära känna folk i byn gick hon med i studiecirkeln Säbyholms gröna fingrar och det gav inspiration till den nya serien som nu alltså hunnit fram till del fyra (samt en längre julnovell, När snön faller vit, som släpptes som ljudbok hösten 2022).
Anders Kapp, 2023-05-16
Bokfakta
- Titel: Med döden som gäst.
- Författare: Carin Hjulström.
- Utgivningsdag: 2023-05-15.
- Förlag: Forum.
- Antal sidor: 513.