Det finns något uppfriskande med författare som vågar ta i rejält. Det är faktiskt inte så vanligt, särskilt inte bland debutanter, men i dag debuterar Emmy Walt med Flykt som redan i upptakten har hundratalet koordinerade terrordåd över hela Europa, fem i Sverige, med massor av döda och ännu fler skadade. Varför då? Vilka blir effekterna? Det är frågor som författaren ägnar sig åt att besvara i en text som på många sätt är imponerande. Katastrofen inträffar i en nära framtid, vi vet att det är lördagen 15 augusti, 14.00 svensk tid, och jag tror det är 2026. Det krävs en hel del mod för att ta i så våldsamt men det skapar också många utmaningar, inte minst när det gäller att behålla någon sorts inomkonsistent trovärdighet i texten. Kärnan i intrigen är alltså av en storskalig och strukturell karaktär men hon väljer att berätta historien genom några få människors personliga erfarenheter vilket är mycket klokt. Visst hittar jag några aspekter att gnälla över men på totalen finns Flykt med bland årets bästa svenska spänningsdebuter så här långt.
Huvudperson i det som är planerat som en serie är frilansjournalisten Mila Savic som också äger ett av berättarperspektiven. Både klimatkrisen och nya väpnande konflikter har lett till en svårare flyktingsituation i de flesta delar av Europa. I berättelsens inledning finns Mila i ett flyktingläger i Bordeaux för att göra ett reportage för tidningen Dagbladet om det primitiva tältlägret där många människor levt i ett par år. Hon är på väg ut ur en utmattningsdepression: ”Ända sedan hon för två år sedan, likt ett höghastighetståg, gick in i väggen hade hon kämpat för att komma tillbaka till en någorlunda normal vardag.”
Milas familj har sitt ursprung i Kroatien och hennes beskyddande mamma Sonja tycker inte alls att hon är redo för den här sortens uppdrag ännu. Det tycker inte heller Milas man Marcus som också äger en egen berättarröst i denna text. Mila åkte ändå och Marcus blir kvar i Västerås tillsammans med deras tolvåriga dotter Sophia. Dottern tjatar på pappa om att få åka och hälsa på sin jämnåriga kusin Alva i Stockholm. Marcus vill helst inte men blir ändå övertalad; Alvas mamma, Marcus storasyster Katrin, lovar att möta Sophia på centralen.
Katrin tar med flickorna till en stor galleria i Solna, det är lördag eftermiddag, och gallerian är en de svenska platserna för terrordåden. Katrin och Alva klarar sig oskadda men det gäller inte för Sophia. Hon skadas svårt och snart ligger hon i koma på Danderyds sjukhus; läget är alvarligt, det är osäkert om hon kommer att överleva. Marcus kör dit så fort han kan.
Samtidigt är Mila nära ett dåd i Bordeaux, hon klarar sig oskadd men när hon så småningom får reda på vad som hänt Sophia vill hon bara ta sig tillbaka till Sverige så fort som möjligt. Det visar sig bli enklare sagt än gjort när Europa stänger ner.
Jonas har den tredje berättarrösten i denna text. Han är en säkerhetskonsult som var på en stor kongress i Jönköping när dåden inträffade. Kongressen drabbades inte men den avslutades direkt, alla insåg att en så stor samling människor skulle kunna vara en intressant måltavla, Jonas åker direkt mot hemmet i Västerås.
Han hade en rätt trasslig uppväxt som ensambarn med en pappa som behandlade hans mamma allt annat än bra. Han var bara fem-sex år när han kände att allt inte stod rätt till men det tog ytterligare flera år innan han insåg riktigt hur illa det var, och innan hans mamma tog mod till sig och lämnade sin man. Numera är hon lyckligt omgift med Hakim, hon har konverterat till islam, bär ofta hijab och kallar sig Shadia. Jonas fick därmed en lillebror, Hakims son Bilal; halvbröderna stod varandra nära under uppväxten, inte så nära under de senaste åren. Bilal gifte sig så småningom med Leila och de har sonen Tariq.
På vägen hemåt pratar Jonas med Leila som är desperat, hon får ingen kontakt med Bilal och fruktar att han blivit ett av offren för alla våldsdåd. När Jonas kommer fram är alla i familjen samlade i den lägenhet som Leila och hennes man har i Västerås, ingen har fått någon kontakt med Bilal och Leila bara gråter. Plötsligt kommer polisen. De påstår att Bilal är en av förövarna.
Det är mycket som händer fram till en upplösning två veckor senare, lördag 29 augusti. Det finns många starka och berörande delar i denna välskrivna text med intressanta och levande karaktärer och miljöer. Den inledningsvis nämnda svåra utmaningen hanterar hon imponerande, den händelsekedja som dåden utlöser är trovärdig inom sina förutsättningar vilket inte är något som är enkelt att genomföra.
Det finns några enstaka små logik- och korrekturfel men det jag är mest kritisk mot är själva motivbilden och organisationen bakom terrordåden som genom hela boken förblir alltför ytlig. Det kanske är ett specifikt problem för mig, jag har min akademiska hemvist inom politisk teori, men tror att dessa delar hade kunnat bli mycket starkare.
Men totalt sett är det här riktigt bra, en av de bästa debuterna så här dags på året när vi just nu kan känna att våren äntligen är på väg.
Författaren
Emmy Walt är uppväxt på Gotland och bor där även nu tillsammans med sin familj, inklusive en hund. Hon har arbetat som journalist och är idag egenföretagande fotograf som även har uppdrag inom kommunikation och media. Flykt är hennes debutroman och hon planerar för minst tre böcker med Mila Savic som huvudperson.
Anders Kapp, 2023-03-20
Bokfakta
- Titel: Flykt.
- Författare: Emmy Walt.
- Utgivningsdag: 2023-03-20.
- Förlag: Romanus & Selling.
- Antal sidor: 451.