Prioriterar gärna debutanter och andra författare som jag inte läst tidigare, det är spännande om än inte alltid lustfyllt, men ibland kan motsatsen vara riktigt skönt. Håkan Nesser har jag läst mycket av, kanske inte älskat allt men oftast är han vänlig nog att skänka oss läsare fina timmar, och sommarens nya bok från honom är inget undantag. Den heter En främling knackar på din dörr vilket också är titeln på en av de tre kortromaner som finns samlade mellan pärmarna. Det är rätt olika berättelser med det gemensamma att de utspelar sig i Maardam med omnejd, alltså den fiktiva värld som Nesser byggde upp för serien med tio böcker om kommissarie Van Veeteren med start 1993. Nesser har skrivit massor, omkring fyrtio böcker om jag räknat rätt, och även om erfarenhet bidrar till hantverksskicklighet är det för mig är det både svårbegripligt och beundransvärt att under så lång tid bibehålla berättarlust och kreativitet på en så hög nivå. Och visst har han blivit ännu mer lekfull under senare år?
I den första berättelsen, Beundran, möter vi trettiofemåriga Anna Kowalski som en dag hittar ett kuvert i trapphuset, oklart om det är avsett för henne eller för grannen på fjärde våningen, tio år yngre Wilma Werhoven; det finns inget namn på kuvertet, bara ett enkelt hjärta ritat i övre vänstra hörnet. I kuvertet finns en nyckel med ett nummer, 321, men ingen information om vilket lås den skulle kunna höra till, bara texten: ”Från en hemlig beundrare.”
Anna är gift med sju år äldre Herbert Kowalski, hälftenägare av en kartongfabrik, sinnebilden för ekonomisk trygghet och osannolik tråkighet i det barnlösa äktenskapet. En hemlig beundrare är precis vad hon behöver, hon kommer fram till en handfull tänkbara kandidater och funderar mycket på vilken av dem det kan vara. Det hela fortsätter med mycket roande turer.
Så hittas grannen Wilma brutalt mördad, en av Van Veeterens efterträdare, Kriminalinspektör Jung, finns med i utredningen av mordet och så småningom verkar det som om Annas man Herbert är misstänkt. Så försvinner Anna. Upplösningen är rätt ointressant men vägen dit är riktigt lustfylld läsning och som Karin Boye skrev: ”Nog finns det mål och mening i vår färd – men det är vägen, som är mödan värd.”
I Botgöring möter vi en snart sextiofemårig man som sedan ett knappt decennium bor på en liten gård ute på landsbygden. För fem år sedan tog han över två unga islandshästar efter en granne som avlidit; det gick ju bra, han hade både bete och ett gammalt stall. Egentligen heter hästarna Faukur och Reyr men han kallar dem Svart och Brun, det är vad de är. De är i stort sett de enda han pratar med.
För femton år sedan var han filosofilärare på Erasmusgymnasiet. Nu arbetar han i sin ensamhet som översättare, sedan tre år tillbaka jobbar han med översättningen av ett trettonhundra sidor tjockt verk av den tyske artonhundratalsfilosofen Mordechai Binden.
Två dagar i veckan tar han bussen in till Lindenberg, knappt fyra mil bort, för att handla, gå på kafé, se människor (knappast prata), låna böcker på biblioteket. Det är inte många passagerare på bussen, han känner normalt igen alla, men en dag finns ett främmande ansikte, en tonårig flicka. Han antar att hon är ny på gymnasiet i staden, men hon verkar lite äldre än de andra gymnasieeleverna på bussen. Hon pratar inte med någon, sitter och läser.
Han funderar mycket på sitt liv, tänker att han någon gång skulle vilja utföra någon handling av verklig betydelse. En morgon på bussen saknas den nya flickan. ”Han drabbas av plötslig andnöd. Hennes frånvaro är större än det närvarande. Den är ett jordskred och ett svart hål, det enda han uppfattar är det som han inte uppfattar med sina sinnen. Mordechai Binden, och senare Sartre, har skrivit om det här.”
Det här är för mig den starkaste delen som är fylld av ett stort vemod med många tankar om tillvaron och samtiden. På vägen genom berättelsen möter vi olika perspektiv. Och mannen kommer att utföra en handling av verklig betydelse.
I den avslutande delen möter vi Judith Miller och En främling knackar på hennes dörr, precis som titeln antyder, en oväderskväll i slutet av januari, en man som behöver hjälp. Nästan två decennier senare är Judith fyrtiofem, gymnasielärare och ensamstående mamma till Nora som snart ska fylla arton. Att hennes pappa var kriminell vet inte Nora, mamma vägrar berätta vem hennes pappa var, men har lovat henne sanningen när hon fyller arton. Han, Felix Sandor, har just dött i fängelset, sextioett år gammal. Från ett väpnat rån hade han lyckats gömma undan en miljon euro och vill att pengarna ska gå till Judith och Nora. Innan han dog skickade han en del kryptiska instruktioner till Judith men det hela är riskfyllt, hans tidigare medbrottslingar lever och är också ute efter pengarna.
Berättelsen levereras av olika röster; Judit från olika tidsperspektiv, Nora men också Leo Frenkel, en av Felix medbrottslingar vid värdetransportrånet för länge sedan. Liksom i den första delen har även Kriminalinspektör Jung en roll, men här mycket liten, bara i en kort epilog. Grundkonceptet är långt ifrån originellt men med Nessersk finess blir det ändå mycket läsvärt.
Tre romaner till priset av en är ett solklart sommarläsningsfynd. Och särskilt Botgöring kommer att leva kvar ett bra tag.
Författaren
Håkan Nesser föddes 1950 i Kumla och arbetade som högstadielärare i Uppsala innan han blev författare på heltid. Han debuterade 1988 med kärleksromanen Koreografen. Den följdes av tio kriminalromaner om kommissarie van Veteeren, uppväxtskildringarna Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö, Piccadilly Circus ligger inte i Kumla och Skuggorna och regnet, serien om kommissarie Gunnar Barbarotti i Kymlinge och mycket, mycket annat. Tjugo miljoner läsare i många länder, flera internationella storfilmer och TV-serier samt de flesta priser som finns att få.
Anders Kapp, 2022-07-28
Bokfakta
- Titel: En främling knackar på din dörr.
- Författare: Håkan Nesser.
- Utgivningsdag: 2022-06-13.
- Förlag: Bonniers.
- Antal sidor: 346.
Länkar till mer information
- Kapprakt om Den sorgsne busschauffören från Alster.
- Kapprakt om Schack under vulkanen.
- Författarens hemsida.
- Läs vad andra skriver om boken.