Snart är det dags för en högtidsstund för alla litteraturälskare; 22 februari öppnar årets bokrea men det går redan att förbeställa sina favoriter på många olika håll. Utbudet innehåller närmare 800 titlar och som en guide i djungeln kommer nu Kapprakts tips på de bästa böckerna som går att fynda när det gäller olika sorters skönlitteratur för vuxna (det finns naturligtvis mycket annat också). Ibland går det fort för böcker att komma från utgivning till rea; fjolårets bästa svenska spänningsroman, Åsa Larssons Fädernas missgärningar, kom ut i mitten av september, finns redan nu med på rean och är ett givet fynd för den som inte redan läst den (billigare än den pocket som inte kommit ut ännu).
Bokrean är inte ett begrepp i singular; det finns en gemensam bas men olika företag inom branschen gör ofta också egna tillägg av reaböcker. Just här har jag utgått från Akademibokhandelns katalog. Titlarna länkar oftast till texter om böckerna på Kapprakt och ibland länkar författarnamnen också till presentationer.
Nya svenska stjärnor
Vi har en god tillväxt bland svenska författare och på rean finns två mycket starka unga debutanter. Lydia Sandgren tog hem Augustpriset 2020 och Johanna Hedman kom förra året med en underbar debut. De har ofta jämförts och det finns flera likheter förutom att det är ungefär jämnåriga och mycket bra författare. Men det finns också tydliga skillnader; Sandgrens Samlade verk är i sin kärna en episk roman och Hedmans Trion är främst en utvecklingsroman.
Ann-Helén Laestadius är något äldre och absolut ingen debutant, hon har skrivit framgångsrikt och prisbelönt för ungdom tidigare, men fjolårets debut för vuxna, Stöld, är en råstark renskötarthriller i Sápmi som blev Årets bok förra året och som nu finns att fynda på rean.
Etablerade svenska stjärnor som levererar
Agneta Pleijel har skrivit fantastiskt mycket bra genom livet men frågan är om inte reans Dubbelporträtt: en roman om Agatha Christie och Oskar Kokoschka från 2020 är något av det bästa hon skrivit. Ungefär detsamma kan sägas om Theodor Kallifatides som efter ett långt och framgångsrikt författarskap glittrar av fräsch berättarglädje när han återvänder till bekanta teman i reans Kärlek och främlingskap. På rean finns också Inställd resa till Sabarmati där Majgull Axelsson levererar en råstark text om rasism och mycket mer än så; om arvsynd, om vilka vi är och hur vi blir, i egna och andras ögon, innanför eller utanför.
Härliga texter från svensk glesbygd
Det finns goda möjligheter att lära känna vårt avlånga land genom litteraturen och på rean finns flera bra exempel. Låt oss börja i Ådalen dit etablerade stjärnan Tove Alsterdal efter ett antal framgångsrika fristående böcker med internationella kopplingar tagit sig för en serie. Den första delen Rotvälta utsågs till bäst i Sverige och Norden och finns på rean (den andra delen Slukhål finns också ute). En bit längre norrut finns inte lika etablerade Stina Jackson som efter succédebuten med Silvervägen 2018 återkom 2020 med Ödesmark som kan fyndas på rean. I Västerbotten kan vi möta debuterande Maria Broberg och hennes Bakvatten, en fantastisk släktkrönika där vi från 40-talet följer några människor genom kärlek, sorg, skuld, ensamhet och mycket mer i en suggestiv glesbygdsmiljö.
Vi reser mer än hundra mil söderut till glesbygden i nordvästra Skåne där Anders de la Mottes årstidskvartett utspelar sig; fyra underbara fristående böcker som bara har miljön gemensam och på rean finns den sista delen Våroffer. Mest etablerad sedan länge bland dessa exempel är Håkan Nesser och det finns faktiskt en del glesbygdsmiljöer, bland annat ett hus i Rute socken på norra Gotland, i hans två senaste romaner; Den sorgsne busschauffören från Alster och Schack under vulkanen, sjätte och sjunde böckerna med Gunnar Barbarotti och Eva Backman som huvudpersoner. Efter allt han skrivit genom åren lyckas han överträffa sig själv i kreativitet och underfundig berättarglädje.
Skräck eller politik?
Två av landets mest kända skräckförfattare, John Ajvide Lindquist och Mats Strandberg, har med varsin bok på rean och bägge är riktigt bra. Dessutom är dessa texter de mest politiska som författarna har skrivit; på olika sätt ger de starka bilder av vad som hänt i Sverige sedan vi styrde om kursen på samhällsskutan under 1980-talet. Lindqvists Vänligheten hade jag som en klar kandidat till Augustpriset, en helt fantastisk samtidsallegori där samhällets tillstånd förkroppsligas av sex rätt unga människor i Norrtälje. Strandbergs Konferensen är en kombination av ett splatter-slasher-drama och en organisationsroman med skyhög och smärtsam igenkänningsfaktor för alla med någon som helst erfarenhet från offentlig verksamhet.
Många klassiker
Det finns en hel del klassiker med på rean och bland dem vill jag särskilt lyfta fram magnifika Hundra år av ensamhet som Gabriel García Márquez kom ut med 1967 och som var central för hans Nobelpris 1982. Grattis om du inte läst den tidigare, du har verkligen något att se fram emot, den är ett mästerverk inom magisk realism och i berättelsen om sju generationer av familjen Buendía får vi samtidigt ett alldeles speciellt perspektiv på Latinamerikas moderna historia. Och även om du läst den förut är Lina Wolffs lysande nyöversättning ett starkt motiv för en omläsning.
Harper Lees To kill a mockingbird från 1960 är också den en modern klassiker som alltid finns högt på topplistorna, både när det gäller spridning och när det gäller människors värdering av böcker som betytt mycket för dem. Det är en råstark behandling av främlingsrädslans faror som känns högaktuell även idag, och i en skönlitterär form som är njutbar att läsa, inte minst tack vare Eva Johanssons nyöversättning: Att döda en härmtrast.
För att ta något äldre klassiker så kan det finnas god anledning att lära känna systrarna Brontë från 1800-talet om du inte gjort det tidigare. Under det senaste decenniet har Anna-Karin Malmström Ehrling och Per Ove Ehrling svarat för berömvärda nyöversättningar av flera titlar och bland dem finns Charlotte Brontës relativt sett måttligt kända roman Villette från 1853; bland annat ett helt fantastiskt prefeministiskt kvinnoporträtt i form av den självbiografiskt färgade huvudpersonen Lucy Snowe. På rean finns även hennes mest kända roman Jane Eyre samt Professorn och Shirley. Här finns även syster Emily Brontës enda roman som hon hann skriva, utöver en del dikter, innan hon dog 1848 vid trettio års ålder. Men det blev en av Englands mest välkända klassiker, kärlekshistorien Svindlande höjder. För ett mycket speciellt perspektiv på familjen Brontë kan man gärna läsa Eva-Marie Liffners underbara och egensinniga Blåst! Från 2016 (inte på rean).
Att skapa egna världar
Med sin nu avslutade trilogi har Niklas Natt och Dag skapat något enastående i svensk litteratur. Det sena 1700-talets Stockholm är en i huvudsak alldeles verklig miljö men har här växt ut till något helt annat än det vi fick lära oss i skolans historieundervisning; här finns nya insikter och starka känslor som levereras till oss på författarens alldeles egna och underbara språk. Trilogin fanns med på min lista över kandidater till Augustpriset. Den sista delen 1795 finns med på rean men läs alla tre.
Doggerland är en fiktiv värld, en önation i Nordsjön mellan Danmark och England, och det är en underbar och intelligent skapelse av Maria Adolfsson. Både miljön och karaktärerna är tillsammans med språket så starka att jag förmodligen skulle läsa dem med förtjusning även utan själva spänningshistorierna. På rean finns Mellan djävulen och havet (efter den kom Spring eller dö förra året och snart kommer nya Fallvind ut).
Hårdkokt svensk dramatik
Barndomsvännerna Peter Mohlin och Peter Nyström levererade med Det sista livet en sällsynt stark debut 2020 som prisades som årets bästa debut och direkt såldes till ett antal länder, på många sätt nydanande inom den mycket klassiska polisromanen och den finns med på rean (efter den har också uppföljaren Den andra systern kommit ut). Även Maria Grunds första bok Dödssynden, som finns på rean, korades till årets debutant och har en vindlande och våldsam intrig på högspänningsnivå.
Pascal Engman är också ung, har en bra bit kvar till fyrtio, men reans Kokain är ändå hans femte bok och han har snabbt etablerat sig som en av de starkaste svenska spänningsförfattarna.
På rean hittar du även riktigt bra böcker av etablerade stora svenska spänningsstjärnor: Arne Dahl med Friheten, Anders Roslund med Sovsågott och Hans Rosenfeldt med Vargasommar.
Mörka och spännande familjeberättelser
Ibland kallar vi det för Family noir, kammarspel med få karaktärer där familjerelationer har en viktig roll. Från årets rea vill jag särskilt lyfta fram två framstående exempel. Camilla Grebe är välförtjänt en av våra mest prisbelönta författare under senare år och på rean finns fjolårets Alla ljuger där en dotter försvinner spårlöst och det blir ännu värre när hennes pappa grips, misstänkt för att ha dödat henne. Mattias Edvardsson etablerade sig som stor internationell stjärna inom området 2018 och på rean finns hans Goda grannar från 2020, bland mycket annat starkt om barns våld mot barn och livsfiktionernas elände.
Dystopisk tid
Dystopier är en ”evig” litterär genre som alltid handlar om varningar: så här illa kan det gå om vi inte skärper oss. Just nu finns det mycket att vara dystopisk inför som klimatkrisen, högerpopulismen, pandemin, växande konflikter och ökad sårbarhet som också återspeglar sig i utgivningen. På rean finns ett intressant svenskt exempel med Nattavaara av Thomas Engström och Margit Richert som är första delen i en trilogi om livet i landet Nordmark, före detta Norrbotten, i en rätt nära framtid men efter katastroferna. På rean finns även några fantastiska dystopiklassiker: Fahrenheit 451 (1953) av Ray Bradbury och Kallocain (1940) av Karin Boye. Utanför rean vill jag passa på att tipsa om några aktuella och riktigt bra exempel: Nobelpristagaren Kazuo Ishiguros Klara och solen, Don DeLillos Tystnaden och Jens Lapidus Paradis City.
Nordisk spänning i toppklass
Utöver Sverige finns gott om internationellt framgångsrika författare i även de andra nordiska länderna och del av dem finns med på rean. Här kommer några exempel som är värda att lyfta fram. För att börja med Norge så inledde etablerade norska stjärnorna Jørn Lier Horst och Thomas Enger ett samarbete för ett par år sedan och första delen i deras gemensamma serie, Nollpunkt, kom på svenska 2020 och finns med på rean. Skulle du gilla den finns ytterligare två delar ute på svenska: Rökridå och Slagsida. Än mer känd med sin bakgrund som minister, advokat, journalist och spänningsstjärna är Anne Holt och på rean finns hennes Mandelaeffekten som kombinerar en underhållande spänningsroman med en intelligent satir över aktuella samhällsförändringar. Störst på den norska scenen är ändå Jo Nesbø och på rean finns Kungariket där vi inte möter hans mest kända huvudkaraktär Harry Hole; det är i stället hans speciella version av den del av bibelns skapelseberättelse som handlar om Kain och Abel.
För att ta ett steg söderut vill jag också tipsa om ett par relativt nya danska stjärnor som finns med på rean. Anne Mette Hancock har en alldeles egen röst och succédebuten 2017 med Likblomman kom på svenska 2020 och finns på rean (efter den har även Äppelmannen kommit på svenska). Paret Kim Faber och Janni Pedersen fick Danska Kriminalakademins debutantpris för Vinterland som nu finns på rean (efter den har även Satans sommar kommit på svenska).
Lycka till med dina reafynd!
Anders Kapp, 2022-02-07