Krig eller fred i cybervärlden?

Politiskt och / eller militärt orienterade thrillers med internationella kopplingar tycks vara en genre på tydlig uppgång Sverige (från en rätt blygsam nivå). Det finns en enkel förklaring: obehagliga förändringar i den verkliga verkligheten inspirerar fiktionen på samma sätt som den period vi kallar Kalla kriget inspirerade John le Carré och flera andra stora internationella mästare till litterära stordåd. Ett nytt och intressant svenskt exempel är André Catrys debut med Honungsapan som är ovanlig på flera sätt. Naturligt nog innehåller de flesta av samtidens texter inom genren element av cyberattacker, hackning och annat nätburet elände som hela tiden finns i vår vardag, men de gör det med växlande framgång. Den här författaren har riktigt kompetens på området och det märks verkligen i texten. En hel del inom genren är rätt tunga tegelstenar men det här väger inte mycket; på 254 sidor avverkas en komplex och omfattande kris i ett högt, välskrivet och spännande tempo. Imponerande!

Nyligen skrev jag om Catherine Belton nya och mycket uppmärksammade bok Putins krets, en omfattande granskning av det moderna Ryssland. Bland annat skrev jag ”Om någon skulle försöka göra en politisk internationell thriller av den helhet som Belton beskriver skulle den bli utdömd för obefintlig trovärdighet vilket än en gång visar att verkligheten ofta kan vara värre än dikten.” André Catry använder klokt nog bara delar av denna verklighet för att bygga sin rätt trovärdiga fiktion placerad i en nära framtid.

Berättelsen befolkas av flera viktiga personer men den som dominerar heter egentligen Maria Ana Cervera med rötter i Chile, officiellt heter hon Maria Svensson i det publika jobbet på regeringskansliet och går under kodnamnet Mac som erfaren hemlig agent inom svenska KSI. Hon är också är källdrivare; hon har en viktig källa, kodnamn Mio, som finns i Putins närhet. En riktigt bra kvinnlig superhjälte-karaktär.

Vi möter Erik Molinder, chef för de svenska insatsförbanden som befinner sig på Gotland med bland andra SOG, Särskilda operationsgruppen, kärnan av de svenska specialförbanden. Under kodnamnet Emo utgör han, tillsammans med Mac, ett elitteam som gjort många farliga uppdrag tillsammans; de två litar fullständigt på varandra.

I bakgrunden finns ”Fixaren”, en äldre man, en grå eminens inom svensk underrättelsetjänst som vet det mesta och har fingrarna i många syltburkar.

Vi får träffa Hossein Jafari med rötter i Iran som har slitit hårt i många år för att göra en stark klassresa i Sverige. Han är nu säkerhetschef för Svenska kraftnät och familjens stolthet.

Vi möter hemlige Bosse som under namnet Ghalen är känd i vissa kretsar som hackarkungen som aldrig åker fast. Han har byggt ett avancerat säkerhetsrum som slår det mesta och är även nära vän med Mac.

Statssekreterare Gabriel Wittensten, med en del hemligheter i bagaget, spelar också en viktig roll. Det finns många andra, både i Sverige och i andra länder, i öst och i väst.

Den stora dramatiken startar när två ryska stridsplan flyger in över Gotland; ett av dem skjuts ner och det andra flyr. Vedergällningen kommer snabbt; ¨Sveriges största datacenters utplånas av missiler. De är privata (Amazon, Microsoft m fl) men innehåller också offentliga data, alla svenska myndigheters uppgifter. Backuper av dessa enorma och kritiska datamängder transporteras i stora containers och en av dem försvinner. En massiv cyberattack gör internet oanvändbart och hela elnätet saboteras. Uppgifter kommer om att ryska styrkor är på väg mot Gotland. När nätet väl kommer igång igen, sprids en video viralt där statsministern ses hylla Ryssland och anklaga USA. Krisen är total, landet håller på att falla samman.

Efter detta rör vi oss snabbt mellan olika personer, händelser och miljöer. Utöver författarens mycket höga digitala kompetens har han uppenbarligen ägnat sig åt en hel del research inom politik, militära frågor och inte minst underrättelsetjänst vilket innebär att han faktiskt lyckas bygga trovärdighet i en berättelse som verkligen utmanar den möjligheten. Dessutom välskrivet, intelligent och spännande med intressanta möten med levandegjorda karaktärer i en sammanhållen intrig utan ointressanta transportsträckor.

Den svenska rysskräcken har en flerhundraårig historia och jag har alltid tyckt att den på många sätt är överdriven; det finns flera stater som också ägnar sig åt ett vidrigt imperialistiskt agerande. Efter läsningen av Catherine Beltons Putins krets och en hel del annat har jag delvis reviderat min uppfattning. Inte minst finns i dag en växande svårighet med tydliga distinktioner mellan begreppen krig och fred. Kanske skulle jag tidigare betraktat Honungsapan som ett överdrivet utslag av denna rysskräck men det gör jag inte längre, just nu är den kanske mer välmotiverad än någonsin.

Jag hoppas att han kommer att skriva mer efter denna läsvärda debut!

Författaren

André Catry är en av Sveriges främsta IT-säkerhetsprofiler. Han har vunnit VM i hackning, arbetat med de mest känsliga frågorna för säkerhetspolisen, försvarsmakten, regeringskansliet och underrättelsetjänsten. Han har arbetat med internationella IT-säkerhetsuppdrag i 25 länder. Försök har gjorts att värva honom som agent för främmande makt. Honungsapan är hans debutroman.

Anders Kapp, 2021-08-11

Bokfakta

  • Titel: Honungsapan.
  • Författare: André Catry.
  • Utgivningsdag: 2021-06-08.
  • Förlag: Southside Stories.
  • Antal sidor: 254.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...