Svenska Deckarakademin har nominerat årets bästa kriminalromaner i fyra klasser. Här finns en del överraskningar och en hel del som jag saknar. Kul är att fem av författarna som finns med bland de nominerade kommer till oss på Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall 11-14 november. Vilka vinnarna blir kommer akademin att offentliggöra i samband med deras möte Svenska Deckarbiblioteket i Eskilstuna söndagen den 22 november kl 14.00.
Bästa svenska kriminalroman
Nominerade är:
- Tove Alsterdal, Rotvälta, Lind & Co
- E.L. Dezmin, Mig skall intet fattas, DareMe Publishing
- Stina Jackson, Ödesmark, Albert Bonniers Förlag
- Kristina Ohlsson, Stormvakt, Forum
- Christina Wahldén, Nämn inte de döda, Forum
I år är det bara kvinnor som nominerats. Av de fem har jag läst och skrivit om tre. Både Tove Alsterdal och Stina Jackson känns som värdiga vinnare, däremot var jag inte riktigt lika förtjust i Christina Wahldéns nya bok. Både Tove och Stina medverkar också på Deckarfestivalen i år. Det finns en del som saknas på listan. Flera etablerade författare har kommit ut med starka böcker i år och som ett komplement till akademins fem kvinnor vill jag lyfta fram sju manliga författare och deras nya böcker: Anders de la Mottes Våroffer, Anders Roslunds Sovsågott, Arne Dahls Friheten, Håkan Nessers Den sorgsne busschauffören från Alster, Pascal Engmans Änkorna, Mattias Edvardssons Goda grannar och Mons Kallentofts Hör mig viska. De flesta av dessa medverkar också på Deckarfestivalen (inte Pascal Engman och Mons Kallentoft i år).
Men det finns också kvinnor jag saknar på listan, framför allt Camilla Sten (kommer till festivalen) som förra året etablerade sig på den internationella stjärnhimlen med Staden och år kom med starka Arvtagaren. Jag skulle inte heller haft något emot Maria Adolfssons namn, hon fortsätter berättandet om sitt fiktiva Doggerland, i år med Mellan djävulen och havet.
För mig är ändå årets stora överraskning och sensation inom området Ulf Lindström som med Det nionde livet hittat ett alldeles eget och underbart sätt att skriva spänning.
Årets bästa kriminaldebut
- Edvard Fenvik, Blodsband, Lind & Co
- Maria Grund, Dödssynden, Modernista
- Jens Lönnaeus, Clara (Historiska Media
- Peter Mohlin & Peter Nyström, Det sista livet, Norstedts
- David Ärlemalm, Lite död runt ögonen, Forum
Av de fem nominerade har jag läst tre. Sedan länge har jag haft Det sista livet som favorit till årets bästa debut inom genren. Men nu har Peter&Peter fått överraskande konkurrens av David Ärlemalms mycket starka debut med Lite död runt ögonen, inte klassad som kriminalroman av förlaget men fungerar bra som nominering här. För mig är de två huvudkonkurrenter om vinsten. Den jag främst saknar på listan är Lina Areklevs fantastiska debut med Ur askan, men Gustaf Skördeman är också värd att nämnas för debuten med konspirationsthrillern Geiger. (Peter Mohlin, Peter Nyström och Lina Areklev medverkar på årets deckarfestival.)
Bästa till svenska översatta kriminalroman
De nominerade är:
- Amy Engel, Alltid en dotter (The Familiar Dark, översättning Manne Svensson), Albert Bonniers Förlag
- Cara Hunter, Ingen utväg (No Way Out, översättning. Jan Risheden), Louise Bäckelin Förlag
- Deon Meyer, Villebråd (Prooi, översättning Mia Gahne), Weyler
- Denise Mina, Verkliga brott (Conviction, översättning Boel Unnerstad) Modernista
- Olivier Norek, Ytspänning (Surface, översättning Cecilia Franklin), Sekwa
Jag läser inte så mycket översatt spänning och av dessa fem har jag bara läst Cara Hunters Ingen utväg som i högsta grad är värd att belönas. Hon medverkar också på Deckarfestivalen.
Annars är de främst två översatta böcker som jag fastnat för i år: den danska stjärntrion Rydahl & Kazinski med den mycket originella Mordet på en sjöjungfru och det engelska författarparet Ambrose Parry som debuterade förra året med Där inget vissnar mera och i år följde upp den med En njutbar död. Det finns en del likheter mellan deras fantastiska sätt att skriva spänning i historiska miljöer.
Norges nya dreamteam Jørn Lier Horst och Thomas Enger är också värda att nämnas för Nollpunkt liksom internationella stjärnan Louise Perry och hennes Hur ljuset tar sig in som kom på svenska i våras. (Nästa, Den långa vägen hem, har nyss kommit på svenska, men den har jag inte hunnit läsa ännu.)
Årets bästa barn-och ungdomsdeckare
De nominerade är:
- Kalle Holmqvist, Det går en mördare lös – en historia från 1721. Liber
- Elin Hägg, Den stora bankbluffen, Opal
- Peter Lindström, Diamantkungen, Rabén & Sjögren
Jag har inte läst någon av dem och har ingen åsikt.
Anders Kapp, 2020-10-25