Lärjunge på villovägar

Elias Svensson, Cornelia Lind och den mystiska Forsete är tillbaka när nu Christina Erikson kommit ut med Den trettonde lärjungen, tredje delen i sin pågående serie. Hon rör sig denna gång hemtamt i trakterna av sin egen småländska uppväxt i ett fall som successivt blir allt mer komplicerat och vittförgrenat. Det finns mycket att tycka om, men jag blir ändå inte lika förtjust som jag blev över de två tidigare delarna. Kanske det har en förklaring?

Nutid i denna bok är januari-februari 2018 och vi befinner oss mest i sydöstra Småland; Oskarshamn, Kalmar och en del andra platser (den trakt där författaren själv växte upp). Måndag 22 januari 09:13 staplar en man in på polisstationen i Oskarshamn. täckt i någon annans blod och helt utan minne. Tre dagar senare hittas ett lik som alldeles nyligen grävts ner i någon annans grav på kyrkogården i Högsby, utanför Oskarshamn. Polisinspektör Patrik Sundén får ansvaret för utredningen, men snart kallar han på hjälp från NOA i Stockholm som skickar kriminalkommissarie Elias Svensson och hans team. Liksom tidigare tar Elias också med Cornelia Lind, författare och expert på psykopater, som med sina specialkunskaper försöker se det andra missar.

Ett av spåren leder till Vila Källa i Drageryd, ett par mil utanför Oskarshamn, ett exklusivt hälsohem för rika och berömda som också bedriver en ideell verksamhet för att sysselsätta tidigare kriminella och missbrukare. VD är Simon Lindberg som tillsammans med Fredrik Blomkvist är psykologer med ansvar för den psykoterapi som ingår i den behandling som hälsohemmet erbjuder.

Vi rör oss mellan olika tidsperspektiv. 1974 är Maria på förlossningen. Igen. Men nu är det sista gången. Hennes man Adam ska ha sina tolv lärjungar, det har patriarken i denna galenskapsreligiösa, småländska, familj bestämt. Han är inte den sortens man som följer med sin fru på förlossningen så än så länge vet han inte vad som hänt, den här gången blev det tvillingar, det blev en trettonde lärjunge … Hur det går för denne pojke får vi följa genom olika nedslag i hans historia fram till bokens nutid.

Vi rör oss också geografiskt, bland annat en del besök i Stockholm. Där finns huvudkontoret för finansbolaget Land Invest som bland annat äger Vila Källa. Som VD är det Leonore Hammel som frontar, men egentligen är det ägaren Douglas Levander som i skuggorna styr allt på detaljnivå, inte minst allt det som inte tål offentlighetens ljus. Douglas, Simon och Fredrik är kompisar sedan studieåren i Uppsala.

Vi tillbringar också en del kapitel i Eskilstuna där Cornelia bor med sina barn och kämpar för att skapa ett fungerande liv för dem trots exmannen och psykopaten Jimmys förföljelse.

Forsete är en genomgående skuggfigur i denna serie. Han ”hjälper till”, bland annat genom att straffa gärningsmän som polisen inte kommer åt. Forsete blir mer synlig i den här boken. Han är verksam inom den hemliga organisationen Et Sorores som bildades av några kvinnor 1537 i England, ett år efter avrättningen av Anne Boleyn, med syftet att skydda kvinnor och barhn som utsätts för grymhet och ondska. Organisationen spreds i små celler runt om i Europa och så småningom rekryterades också män även om kvinnor alltid funnits i ledningen.

Här finns en bra blandning av olika berättarperspektiv som skapar dynamik och dramatik i texten. Miljöbeskrivningarna är riktigt bra. Redan från första boken har Christina Erikson byggt upp ett bra och varierat persongalleri. Det är mycket att applådera, men ändå är det något som skorrar.

Alla former av de bedömningar och värderingar som vi gör är på något sätt en relation mellan det som bedöms och bedömarens förväntningar. När jag läste första boken hade jag inga förväntningar, hade inte läst något av denna författare innan dess, och gillade det jag läste. Blev glad över del två, inte mest eftersom jag tyckte det var ett bra steg uppåt. Temat kring utnyttjande av utsatta flyktingbarn var också engagerande. Men här känns det lite som att den skickligt uppbyggda konstruktion som författaren byggt för serien går lite på tomgång. Det händer inte mycket nytt med de återkommande karaktärerna. Och tematiken kring ekonomisk brottslighet fungerar inte riktigt för mig. Jag kan gilla ämnet, kommer till exempel med glädje ihåg Paul Erdmans ekonomiska thrillers, men det måste i så fall vara mycket skarpare och smartare än det är här. Jag tror att de mer mänskliga aspekterna passar den här författaren bättre. Men kanske beror min njugga inställning på att jag nu har högre förväntningar?

Den karaktär som fångar mig mest är Nils Josefsson som trots ett liv med mycket elände försvarar sitt människovärde. Det finns mycket som är bra, men det känns ändå som en svacka i produktionen. Det hindrar inte att jag ser fram emot en fjärde del som förhoppningsvis tar steget upp med mer energi och skrivglädje.

Jag måste också bekänna en sak. Jag tycker mycket bättre om karaktärer som har kolleger än de som har kollegor. Inser mycket väl att det är löjligt, bägge stavningarna är numera accepterade. Men jag försvarar ändå rätten till löjlighet, ett visst, begränsat, mått av löjlighet borde ingå i de mänskliga rättigheterna och just detta är en del av min löjlighet. Jag snubblar till varje gång det kommer ett o i stället för ett e. Och Elias Svensson & Co har just kollegor. Vill gärna försvara den i svenskan ovanliga pluralformen ”er”, kanske som en del av ett försvar av minoriteter.

Författaren

Christina Erikson, tidigare Christina Granbom, är född 1973 i Högsby, Småland. Hon är utbildad operationssjuksköterska men omskolade sig tidigt, har en kandidat i medie- och kommunikationsvetenskap och är entreprenör med egen verksamhet.

Hon debuterade som författare 2014 med Morsarvet och året efter kom uppföljaren En god gärning. Båda böckerna utspelar sig i Kungsör i Västmanland.

Under 2014 inledde Christina Erikson ett samarbete med Thomas Erikson, vilket resulterade i två böcker om begravningsentreprenör Rita Benson. 2015 släpptes första delen Av jord är du kommen och sommaren 2017 släpptes andra delen Dödgrävarens dotter. Samarbetet övergick snart från intensivt skrivande till kärlek, de gifte sig i maj 2017 och bor idag i Stockholm.

2017 startade hon den aktuella serien med Din Vän Forsete, 2018 kom del två, Ensamvarg och nu har alltså den tredje delen kommit ut.

Anders Kapp, 2020-08-25

Bokfakta

  • Titel: Den trettonde lärjungen.
  • Författare: Christina Erikson.
  • Utgivningsdag: 2020-08-07.
  • Förlag: Bonniers.
  • Antal sidor: 379.

Länkar till mer information

1 Kommentar on “Lärjunge på villovägar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...