För tjugo år sedan var det ingen som kunde förutse den enorma tillväxten av extrem högerpopulism som radikalt ritat om den världspolitiska kartan. Den snabba utvecklingen av denna politiska pandemi har sammanfallit med den explosiva utvecklingen av sociala medier. Även om man i verkligheten ska vara försiktig med analyser av hur sambanden kan se ut mellan dessa fenomen är det ett självklart lockande tema för spänningslitteratur och i sommar har jag läst två trollthrillers: etablerade stjärnan Anne Holts Operation fosterland och debutantparet Mina och Magnus Dennerts Tystnadens torn, bägge utgivna på samma förlag. Den ena är en bättre spänningsroman och den andra är bättre påläst om fenomenet.
För att börja med debutanterna så är deras bok mycket inspirerad av egna erfarenheter. För några år sedan tog Mina Dennert initiativ till #jagärhär, en rörelse som arbetar mot näthat, något som detta Göteborgspar har varit utsatta för på en nivå som periodvis krävt polisskydd. I boken heter denna rörelse ONE och är grundad av en av huvudkaraktärerna, journalisten Roya Zand.
Roya kämpar dagligen mot lögnerna och hatet som sprids på internet. Hon har skapat en nätrörelse som på kort tid blivit en viktig röst för mänskliga rättigheter och har satt käppar i hjulen för högerextremismens framfart. ONE har vuxit snabbt och är nu ”ett internationellt nätverk som är aktivt i hela Europa med att motverka det politiskt motiverade hatet som riktas mot journalister, politiker och civilrättsorganisationer.”
Petra Enqvist Olsson är en vän till Roya; också människorättsaktivist, också utsatt för omfattande näthat. En dag hittas Petra knivmördad på vattentornet på Guldheden i Göteborg. Det är det första av en serie mord och mordförsök. En annan kvinna huggs ihjäl och skändas i den natursköna Slottsskogen.
Roya misstänker samband med det organiserade näthatet. Tillsammans med tidigare kollegan Natalie har hon skrivit en serie granskande artiklar om rasistiska trollfabriker i Karlstad Dagblad vilket gjort dem till måltavlor. Det var en av anledningarna till att Roya hoppade av journalistiken för att starta ONE. Nu börjar de samarbeta igen för att försöka ta reda på vilka som ligger bakom allt detta. Snart hittar de en dödslista. Petra är det första namnet. Roya står längre ner på listan.
Den främsta styrkan hos denna bok är trovärdigheten, författarna har uppenbart stor kunskap om denna värld och de förmedlar denna kunskap på ett intressant sätt. Den är ett av många exempel på hur skönlitteratur kan användas för att lyfta fram alldeles verkliga samhällsproblem. Här ingår också ovanliga insikter om de högerextrema näthatarna. Ibland avfärdas de som misslyckade galningar, white trash som i sin maktlöshet använder nätet för att ge tillbaka mot allt och alla som de uppfattar som skyldiga till att det inte gått dem så väl i livet. Men paret Dennert tar ett intelligentare grepp som skapar mer av förståelse för processen där missnöje successivt går över till kriminell verksamhet. Till och med Göran, huvudpersonen i det nazistiska nätverk som med hjälp av pengar från utlandet driver en trollfabrik som attackerar motståndarna med fabricerade lögner, blir ganska begriplig. Särskilt intressant tycker jag att utvecklingen av karaktären Marika är i sin rörelse från en relativt respekterad krönikör i Karlstad Dagblad till hatdrottning som passerar alla gränser.
Intrigen och spänningsnivån är också något positivt med denna debut. Det som hindrar mig från att högljutt jubla är språket som inte fungerar så bra för mig. Dialogerna är ibland rätt styltiga och rätt ofta nedtyngda av uttryck som känns främmande och som stör läsningen för mig. Men mycket är bra och det ska bli intressant att se vad som kommer härnäst från detta par.
Författarna
Mina Dennert är född 1975 och uppvuxen i Kullavik söder om Göteborg. Har en bakgrund som journalist, kommunikatör och projektledare. 2016 startade hon den flerfaldigt prisbelönta föreningen #jagärhär som kämpar för mänskliga rättigheter och mot hot och hat i sociala medier. Arbetar i dag som ordförande för I Am Here International som finns i 15 länder. Författare till boken Happy times.
Magnus Dennert är född 1974 i Växjö. Han är journalist och systemvetare. Sedan 2005 anställd på Sveriges Television i Göteborg där han arbetat med en mängd olika produktioner, bland annat frågesportprogram som ”På spåret”.
Paret har tillsammans varit redaktörer för antologin #jagärhär som gavs ut 2018. I den beskriver närmare hundra skribenter och illustratörer sina egna strider mot näthat. Tystnadens torn är deras skönlitterära debut.
Operation fosterland
Anne Holt har en journalistbakgrund gemensamt med paret Dennert men är så långt ifrån en debutant som man kan komma. Sedan Blind gudinna 1993 har hon kommit ut med en mängd internationella storsäljare som bara i Sverige sålts i fler än två miljoner exemplar. Operation fosterland är den andra boken i hennes nya serie om före detta stjärnadvokaten Selma Falck.
Den dramatiska nivån är hög redan från första meningarna: ”Någon skriker. Det är hon själv, men hon kan inte urskilja orden. Ögonen går inte att öppna och hjärnan är tom.” Selma är helt sönderslagen med omfattande skador när hon vaknar till i en brinnande stuga på kalfjället. Hon minns ingenting, hon vet inte hur hon kommit dit, hon vet inte hur hon lyckas släpa sig ut innan stugan brinner ner till grunden.
Fjällvärlden är helt öde, inga hus och inte en människa i närheten. Temperaturen sjunker och en snöstorm är på väg in. Chanserna att överleva är små. Medan Selma kämpar mot skadorna och kylan börjar minnet långsamt och fragmentariskt återvända. Till slut står en skrämmande bild av det senaste halvårets händelser framför henne. Hon inser att hon måste överleva och återvända till civilisationen. Nationens framtid står på spel och det är mycket bråttom.
Det här är mycket mer av en storskalig konspirationsthriller. Anne Holt använder ett rätt vanligt grepp inom genren i form av en hemlig grupp med lång historik, stora resurser och stor makt, ett grepp som ofta utmanar textens trovärdighet men hon gör det med stor skicklighet.
Det som fångar mig mest i läsningen är hennes starka och mycket trovärdiga skildring av de samhälleliga konsekvenserna av ett allt mer omfattande näthat, den rädsla som förgiftar livet för så många människor, inte minst politiker och journalister. ”För fick vi politiker på huden om vi gjorde något fel. I dag möts vi av hets, förakt och hat när vi gör det rätta.” Det säger en av huvudkaraktärerna Tryggve Mejer, justitieminister i den norska regeringen, en post som Anne Holt har personlig erfarenhet av vilket framgår av hennes initierade behandling av politikens spel och vardag.
Det finns så mycket som är bra i denna text. En av berättarrösterna tillhör lilla Mina och hennes tankar kring föräldrarnas allt intensivare bråk, äktenskapets sönderfall, samtalen med pappa, med mamma och kopplingarna till det som händer i hennes vardagliga verklighet och på nätet är både känsligt tänkta och levande formulerade.
Huvudpersonen Selma Falck är en fantastisk och ovanlig karaktär. En mogen kvinna som är vacker, vältränad, stark, smart; megakändis efter att som privat utredare löst flera uppmärksammade fall och tjänat miljoner. Samtidigt med en spelgalen svart sida och en ständig kamp med sina demoner.
Här finns också en nyanserad skildring av högerpopulismens bruna arméer. Sjalg Pettersson är en ung professor i historia och flitig debattör, en viktig frontfigur för dessa krafter som välformulerat driver attackerna på ett oantastligt sätt och är det centrum som ger energi åt alla de följare som i kommentarsfält och på andra vägar passerar alla gränser i hat och förföljelse. Sjalg dör plötsligt under en fest av anafylaktisk chock. Han är våldsamt allergisk mot macadamianötter och 27-åriga stjärnkocken Jesper Jørgensen, som ansvarat för maten på festen, misstänks för slarv som orsakat dödsfallet. Mediadrevet hotar hans framgångsrika Michelinkrog, hela hans verksamhet; han är säker på att han inte gjort något fel och han ber Selma Falck om hjälp med att utreda vad som egentligen hänt. Det blir också upptakten på det fall som är centrum i boken och även upptakten till en mycket läsvärd kärlekshistoria mellan Jesper och väsentligt äldre Selma.
Det hela rullar på i en spännande intrig, driven berättarteknik med en rörelse mellan olika tids- och berättarperspektiv, bihandlingar som tillför mycket till läsningen och ett skickligt varierat tempo i riktning mot en dramatisk upplösning. Anne Holt är en stjärna som lyckats underhålla sin skrivglädje och som än en gång lyckats översätta det till stor läsglädje!
Författaren
Anne Holt är född i Larvik 1958 och växte upp i Lillestrøm, Tromsø, Dallas och Maine i USA där hon gick i gymnasiet. Hon studerade juridik vid universitetet i Oslo och finansierade delvis studierna som nyhetsjournalist på norsk TV (NRK). Efter examen 1986 fortsatte hon som journalist på TV, både som nyhetsredaktör och nyhetsankare. Därefter anställdes hon som advokatfullmäktige vid Oslopolisen.
Efter en tid i polisen – och efter att ha blivit legitimerad advokat – vände hon tillbaka till journalistiken i några år innan hon började arbeta som advokat. Inom kort hade hon sin egen advokatbyrå. Från 1996 till 1997 var hon justitieminister i Norge.
Anne Holt är en av våra allra främsta kriminalförfattare. Sedan debuten med Blind gudinna 1993 har hon sålt 2,3 miljoner böcker bara i Sverige. Hon har mottagit en lång rad priser både i hemlandet Norge och i andra länder. Efter de mycket framgångsrika serierna om Hanne Wilhelmsen och sedan Inger Johanne Vik fokuserar hon nu på serien om Selma Falck.
Hon är idag bosatt i Oslo tillsammans med Tine Kjaer och dottern Iohanne.
Anders Kapp, 2020-08-18
Bokfakta
- Titel: Operation fosterland (Furet / Værbitt, översättning Margareta Järnebrand).
- Författare: Anne Holt.
- Utgivningsdag: 2020-07-23.
- Förlag: Piratförlaget.
- Antal sidor: 470.
Länkar till mer information
Bokfakta
- Titel: Tystnadens torn.
- Författare: Mina och Magnus Dennert.
- Utgivningsdag: 2020-06-03.
- Förlag: Piratförlaget.
- Antal sidor: 385.