Hannes Dükler är född 1973 och bosatt i Stockholm. På sätt och vis debuterade Hannes redan som sjuåring med en publicerad rolig historia i serietidningen Karl-Alfred 1980. Honoraret var 25 kronor. Mot slutet av gymnasietiden var skolan inte första prioritet för honom, han viste redan att han ville skriva som yrke. En av de första publicerade texterna var en intervju med artisten Orup i en kortlivad ungdomstidning.
– Sedan fick Jag kontakt med Ultra Magazine som var en annan gratistidning för unga och började skriva för den. Det var en ung Kristian Luuk som var chefredaktör och i redaktionen fanns bland andra Linda Skugge, Per Hagman och Kjell Häglund. Det var riktigt kul och jag brukade ta med tidningar med mina artiklar till skolan och lägga ut i biblioteket.
Han lyckades få en ungdomspraktik på Expressen och även i militärtjänstgöringen blev det skrivande, då för Värnpliktsnytt, en plantskola för många kända skribenter.
– Det var en mycket ambitiös redaktion som gjorde många granskande reportage, inte alltid så populära i försvarsledningen.
Efter det har han i huvudsak arbetat som frilansskribent, mest inom olika typer av feature, och han har skrivit för många olika tidningar. Han utbildade sig till copywriter och har arbetat med det också från och till.
– Av och till har jag balanserat det ”fria” skrivandet med det ofta mer lukrativa copywritandet.
Han har även varit chefredaktör och filmrecensent på Nöjesguiden och huvudredaktör för Kattis Ahlströms månadsmagasin Kattis & Company. Fem år som filmkritiker för Göteborgs-Posten finns också med bland erfarenheterna.
Från 2008 har det blivit en del TV, bland annat uppdrag som redaktör för ”På bar gärning” på Sjuan (Meter Television) samt redaktör och researcher på Nyhetsmorgon och Kvällsöppet (TV4). I bagaget finns också en hel del manusskrivande, ansvar för skrivarkurser på Berghs med mera.
– Att leva som frilans kräver en rätt stor bredd, men måste kunna hantera många olika typer av uppdrag.
Han debuterade med de två novellerna Man vill bara vara lite ärlig och Prao i antologin Debut 2002. 2003 gav Bonniers ut antologin Uppdrag: Mamma vilket fick Hannes att fundera över om det inte borde finnas en Uppdrag: Pappa också.
– Jag tog kontakt med Bonniers och lyckade så småningom sälja in idén. De anlitade mig som redaktör för den boken som kom ut 2004 och som sålde bra.
Det var en antologi med tretton personliga berättelser av lika många pappor med sin syn på den största och mest oslagbara omställningen i livet. Bland de medverkande fanns Dogge Doggelito, Olle Palmlöf och Fredrik Sahlin. Hannes medverkade också i den uppföljande boken Uppdrag: Familj 2005.
2015 arbetade han för nyhetsportalen News55 när det en dag kom ett pressmeddelande om en man som sökte skadestånd för en förstörd åkgräsklippare.
– Det var den vägen som jag fick kontakt med Ingemar Westlund och den historia som skulle bli boken På osannolika skäl. Jag intervjuande honom, skrev en artikel, men vi fortsatte att hålla kontakten.
De två träffades och började gå igenom det omfattande material som Ingemar samlat och kom så småningom fram till att det skulle bli en bok.
– Från ett möte hemma hos Ingemar åkte jag med tio sprängfyllda pärmar, massor av material att gå igenom.
Hannes Düklers nästa bokprojekt blev något helt annat, i mars 2024 kom han ut med den psykologiska thrillern De levande och de andra.
Utgivna böcker
- 2024 De levande och de andra.
- 2019 På osannolika skäl
- 2006 När mörkret faller
- 2005 Uppdrag: familj (medverkan i antologi)
- 2004 Uppdrag: pappa (redaktör för antologi samt medverkan)
- 2002 Debut 2002 (medverkan i antologi)
Länkar till mer information
- Kapprakt om De levande och de andra.
- Kapprakt om På osannolika skäl