Efter en karriär som journalist och dramatiker är Tove Alsterdal sedan drygt tio år främst känd som skönlitterär författare. Hennes böcker finns utgivna på tjugofem språk och hon är flerfaldigt prisbelönt i olika länder.
Tove Alsterdal är född i Malmö i en skrivande och samhällsdiskuterande familj. Pappa Alvar Alsterdal (från Alster i Värmland, därav namnet) var journalist; bland annat kulturchef på tidningen Arbetet och pressråd i Bonn och London. Mamma Elsa Bolin var från Karungi i Tornedalen, en socionom som bland annat startade en av Sveriges första kvinnojourer och utsågs 1995 till medicine hedersdoktor vid Umeå Universitet för sitt arbete med att i flera böcker lyfta fram kvinnors tysta kunskap i vården.
Tove växte upp i Umeå och i Jakobsberg utanför Stockholm. Under sina första yrkesår efter gymnasiet arbetade hon som skötare på Beckomberga sjukhus.
Även om hennes unga år präglades en hel del av litteratur och läsande var det inte självklart med en skrivande karriär.
– Jag var länge intresserad av att bli skådespelare. Men kom fram till att i det yrket är man så styrd av andra; det finns alltid någon regissör som bestämmer över en, man är beroende av att bli inbjuden av andra för att få roller och just den styrda och beroende positionen passar inte mig så jag släppte de tankarna, berättar hon.
1985 utbildade hon sig till journalist vid Kalix folkhögskola. Där träffade hon också Liza Marklund, vilket lade grunden för ett framtida nära samarbete. Som vuxen bodde hon länge i Luleå, där hon bland annat arbetat som journalist för radio och TV. I Luleå börjad hon också under tidigt 90-tal skriva dramatik för den fria gruppen Teater Scratch. Hon bor numera i Stockholm, sommarboende i Ådalen, och har tre döttrar.
Våren 2000 köpte hon Alfred Nobels detoniklaboratorium av Stockholms stad och drev där under en tid en egen kabaréteater, tillsammans med sin dåvarande man.
Tove Alsterdal har varit författaren Liza Marklunds redaktör sedan Sprängaren 1998, liksom Liza Marklund har varit hennes första läsare i ett mångårigt och nära samarbete. De arbetade även tillsammans med manus till filmen Postcard Killings, efter en thriller av Liza Marklund och James Patterson, som hade premiär 2020. Hon har även skrivit filmmanus tillsammans med Helena Bergström.
När hon började skriva skönlitterärt arbetade hon som nyhetsjournalist på TV.
– Jag tröttnade på att försöka berätta om världen och om människor i de korta snuttar som den nyhetsjournalistiken arbetar med. Det blir aldrig sant, världen och livet är så mycket mer komplext och mångfacetterat. Skönlitteraturen är ofta sannare än det dokumentära och den ger ett helt annat utrymme för att också kunna gå in i komplexa frågor på ett intressant sätt.
I september 2009 debuterade hon som romanförfattare med thrillern Kvinnorna på stranden. Historien kretsar kring människor som drunknar på flykt över Medelhavet och utnyttjas i slavarbete i Europa.
2012 kom I tystnaden begravd som utspelar sig i Tornedalen och handlar om dem som på 1930-talet emigrerade från norra Sverige till Sovjetunionen. Alsterdals släkting Nils Bucht var en av dem som försvann under Stalins terror. Boken är flerfaldigt prisbelönt i Frankrike.
2014 fick hon priset för årets bästa kriminalroman av Svenska Deckarakademien för den tredje boken Låt mig ta din hand som utspelar sig i hennes uppväxtmiljö i Jakobsberg utanför Stockholm, samt i Argentina där en svensk kvinna försvinner under militärdiktaturen på 1970-talet.
I Vänd dig inte om från 2016 återvänder hon till mentalsjukhuset Beckomberga där hon arbetade som ung. Boken skildrar krocken mellan platsens mörka förflutna och den nya bostadsidyll som växer fram på området. Enda vittnet till ett mord är en romsk tiggare.
I Blindtunnel från 2019 finns plattformen i den etniska rensningen av miljoner Sudettyskar efter Andra världskriget och konsekvenserna av detta i nutid.
Fram till Blindtunnel har hennes spänningsromaner varit helt fristående men med ett återkommande tema med en verklig historik, grundligt studerad, som på olika sätt slår tillbaka mot fiktionens karaktärer i nutid.
Med Rotvälta startade hon 2020 något nytt, en serie med en geografisk placering i Ådalen som har återvändande polisen Eira Sjödin som återkommande huvudperson. Rotvälta fick ett fantastiskt mottagande. Än en gång fick hon priset för årets bästa kriminalroman av Svenska Deckarakademien och dessutom belönades den med Glasnyckeln som bäst i Norden. Hösten 2021 kom den andra delen i hennes Ådalsserie, Slukhål, och 2023 avslutades serien med Djuphamn.
Anders Kapp, 2020-10-14 (uppdaterad 2023-05-15)
Utgivna böcker
- 2023 Djuphamn
- 2021 Slukhål
- 2020 Rotvälta
- 2019 Blindtunnel
- 2016 Vänd dig inte om
- 2014 Låt mig ta din hand
- 2012 I tystnaden begravd
- 2009 Kvinnorna på stranden
Som delvis framgått ovan har Tove Alsterdal också bakom sig ett mångårigt journalistiskt skrivande samt en omfattande produktion av dramatik för scen, film, TV och radio, även libretton för opera.
Länkar för mer information
- Intervju med författaren på Svenska Deckarfestivalen 2020.
- Kapprakt om Djuphamn.
- Kapprakt om Slukhål.
- Kapprakt om Rotvälta.
- Kapprakt om Blindtunnel.
- Tove Alsterdals egen hemsida http://www.tovealsterdal.se/